23 квітня 2020 р.

23 квітня - Всесвітній день книги та авторського права
10 самих незвичайних книг в світі
  З моменту своєї появи книги були предметом розкоші - по-перше, читати вміла лише мала частина населення (ті, кому це було дозволено - знаті і духовенству), по-друге, книги писалися на дорогому пергаменті, а палітурки робилися з дорогої, рідкісної шкіри, прикрашалися дорогоцінним камінням, їх розписували художники. 
Кожна книга була унікальна, не схожа на інші. Але є книги, які не просто відрізняються від усіх інших - деякі з них настільки незвичайні, що виникає питання - як взагалі вони могли з'явитися?! Ми представляємо добірку десяти, на наш погляд, найбільш незвичайних книжок в світі.
1. Хорватські видавці створили кулінарну книгу з абсолютно білими сторінками. Збірник рецептів під назвою «Well Done» - не жарт, розгадка знаходиться в самій назві. Щоб на сторінках альманаху з'явився текст, книгу потрібно запекти в духовці. Тільки після цього ви зможете прочитати рецепти. Коли книга охолоне - сторінки знову стануть білими.
2. «Новий заповіт» - найменша книга в світі. Щоб прочитати мініатюрні букви, необхідно 600-кратне збільшення!
Маленькая старинная круглая книга. 1480 год3. Маленька старовинна кругла книга. Ця мініатюрна книжка була випущена в 1480 році. У ній не тільки текст, а й ілюстрації, а також унікальні великі літери - при цьому діаметр її складає всього 9 сантиметрів! У книзі 266 сторінок, обкладинка закривається на витончені маленькі засувки. Книга, як і більшість видань того часу, релігійна, написана французькою мовою та латиною.


4. «Біблія диявола» - найважча  величезна старовинна книга в світі. 
«Библия дьявола»  - самая тяжелая и большая старинная книга в миреІсторія її створення така: один чернець вчинив серйозний проступок, і, щоб спокутувати провину, пообіцяв настоятелю свого монастиря всього за одну ніч описати в одній книзі всі людські знання і прикрасити її мініатюрами. 
Щоб виконати обіцянку, горе-монах вирішив продати душу дияволу. За оцінкою дослідників, книга була написана і правда однією людиною, проте на її створення мало піти не менше 20-30 років. Важить альманах 75 кг.
5. Однак в 2010 році рекорд ченця-відступника був побитий, і була створена найбільша книга в світі. Альманах від угорських видавців дійсно величезний - його висота складає більше 4 метрів, ширина - 7 метрів (у відкритому вигляді), а важить книга тисячі чотиреста п'ятьдесят два кілограми!
6. З появою електронних книг не вщухають суперечки між тими, хто вважає, що e-book - це практично, зручно і екологічно, і тими, хто продовжує любити паперові книги. Спеціально для них випущена Вікіпедія на папері обсягом понад 5000 сторінок. Правда, зберігати її на звичайній полиці навряд чи вийде - або це повинна бути дуже міцна дошка.
7. Сучасні громадські активісти та екологи стурбовані станом екології нашої планети - і нерідко саме книги стають для них можливістю заявити про будь-які проблеми і запропонувати рішення. У 2014 році громадська організація WaterIsLife створила книгу-фільтр для очищення забрудненої води. Пропускаючи воду через сторінки книги, її можна не тільки очистити, а й знезаразити - книга вбиває шкідливі бактерії і навіть іонізує воду завдяки частинкам срібла! Одна книга-фільтр може очищати воду протягом 4 років.
Аргентинская книга для детей, из которой можно вырастить дерево!8. Ще одна книга, що захищає екологію - аргентинська книга для дітей, з якої можна виростити дерево! У 2015 році вона була створена, щоб розповісти дітям про те, як з'являються книги - вона надрукована екологічно чистими фарбами на папері, не містить шкідливої ​​хімії, а в її сторінках є насіння дерева жакаранди. Після прочитання книгу можна посадити - і вона виросте в чудове дерево, з якого можна буде створити нові книги.
9. Найдовшою книгою в світі стала збірка казок під назвою «Фантастично». Довжина папірусу, намотаного на жердину, становить 1856 метрів, а створена така незвичайна книга була в місті Кастелло командою зі студентів, викладачів і їх сімей. Книга є офіційним рекордсменом по довжині.
10. А найдовговічнішою книгою в світі можна назвати кам'яну книгу. Буддистський канон теравада, книга «Типитака Палі», створена за наказом короля М'янми в кінці XIX століття, містить 1460 «сторінок» - величезних мармурових стел, на яких золотим шрифтом нанесені букви.

Немає коментарів:

Дописати коментар