12 квітня 2020 р.

Про святковий день 12 квітня написано безліч статей. Про Всесвітній день авіації та космонавтики існує багато інформації.
Ми не будемо її повторювати.
Але, знаючи з досвіду, що дітям дуже подобаються книги про космос, ми пропонуємо переглянути анотований список літератури, де немає звичних вам енциклопедій. А є неймовірно цікаві книги відомих людей, письменників.

Купить Джордж і таємний ключ до Всесвіту  Стивен Хокинг, Люси Хокинг Гокінґ, Люсі Гокінґ. Джордж і таємний ключ до Всесвіту / художник Ґаррі Парсонз / Переклад з англійської Ганни Лелів. – Львів: ВСЛ, 2016. 
Це перша книжка з серії про Джорджа. Геніальний фізик Стівен Гокінґ разом із донькою Люсі запрошують тебе, любий читачу, у неймовірну мандрівку Всесвітом… верхи на астероїді! Які таємниці приховує Сусідський Сад? Що це за суперкомп’ютер, який уміє розмовляти? Чому не варто стрибати на кометі, коли вона мчить крізь космічний простір?

Джордж і скарби космосу Гокінґ Стівен, Гокінґ Люсі купити у ВСЛГокінґ, Люсі Гокінґ. Джордж і скарби космосу/ художник Ґаррі Парсонз / Переклад з англійської Ганни Лелів. – Львів: ВСЛ, 2016. 
Це друга книжка з серії про Джорджа Стівена та Люсі Гокінґів. Чому Земля така особлива, що саме на ній зародилося життя? Чи пощастить нам колись познайомитися з прибульцями? Що цікавого знайшли марсоходи на червоній планеті? Які зоряні системи називають потрійними? Відповіді на ці та багато інших питань шукають невгамовні і допитливі дітлахи, мандруючи космосом за допомогою чудо-комп’ютера.

Плутон. Валентина Вздульська. Книжкова новинка Видавництва Віват 2016 до Форуму видавців у ЛьвовіВздулька, Валентина. Плутон; Художник Інна Черняк. – Харків: Vivat, 2016.
«Плутон», як уже зрозуміло з назви, розповідатиме словами свого маленького героя, хлопчика Марка, про планету Плутон, що вже й не планета. Про її кратери, про те, що вона на самому краєчку Сонячної системи, про крижані гори на її поверхні та тоненький шар атмосфери, про холод і тишу космосу. Але не тільки.
У книжці йдеться про епізод із життя звичайної родини, який досить часто стається в нашому житті – втрату домашнього улюбленця. Але ця драматична подія віднесена в минуле, а перед нами розгортається історія зародження нової дружби. І, звісно ж, на читачів чекає позитивний фінал. 
Фото - Зірки і макові зернята
Романішин, Роман. Лесів, Андрій. Зірки і макові зернята. – Львів: ВСЛ, 2013. 
Космосу в книжці небагато, проте захоплення чимось неосяжним завжди починається з чогось набагато меншого. Тому неодмінно треба згадати дівчинку Дору, яка рахувала зірки, її телескоп та захоплення математикою. Навіть найвідоміші астрофізики та астронавти теж колись уперше порахували зірки на небі.
 Космос «Аґрафки» дуже гарний, переданий більше символами та образами, ніж фактами, але кожен символ на шляху до мрії потім розгадується та деталізується. Тому Дора та її зірки – це скоріше маяк або вказівник шляху до зірок, які кожен шукає сам, а коли знаходить, то розуміє, що космос – він не тільки ззовні.

Професор Астрокіт і неосяжний космос обкладинка Воллімен, Домінік. Професор Астрокіт і неосяжний космос. - Видавництво Старого Лева, 2018. – 72 с.
Куди йде на ніч Сонце? Як народжуються і вмирають зірки? Що приховує темна сторона Місяця? Ми самотні у Всесвіті чи десь там, на далекій планеті, є ще один хлопчик або дівчинка, що дивиться в небо й розмірковує точнісінько про те саме? 
 Про це розповідає найрозумніший і найвідважніший кіт на світі — професор Астрокіт.


Немає коментарів:

Дописати коментар