30 грудня 2013 р.

Усіх - усіх - усіх! І великих, і малих  вітаємо з Новим Роком!!!

Хай буде Новий Рік
Схожий на диво,
Щоб кожен день жилося радісно й щасливо!
Щоб здійснилися задуми і мрії,
І щастям повнились надії!



І як завжди, цікава інформація для вас...


Новий рікце один з найулюбленіших свят людей всієї планети. Він пов’язаний з надіями на краще в наступаючому році, з очікуванням виконання самих заповітних бажань.
Зустрічаючи це чарівне свято, ми дотримуємося традицій і звичаїв, які характерні для нашого народу. А ось як зустрічають його в інших країнах, ви довідаєтеся в нашому матеріалі.

  Новий рік в Австралії починається 1 січня. Але якраз в цей час там стоїть така спека, що Дід Мороз і Снігуронька розносять подарунки в купальних костюмах.

   Італійці в новорічну ніч викидають з вікон старі речі. Вважається, чим більше викинеш речей, тим більше багатства принесе Новий рік. В Італії на святковому столі обов’язково має бути присутній виноград. Він є символом достатку і сімейного щастя. Його золотисті ягоди нагадують монети, тому якщо з’їсти їх в новорічну ніч, то весь наступний рік будеш багато заробляти. З цим повір’ям пов’язаний повсюдний звичай: опівночі, з кожним ударом годинника прийнято з’їдати по виноградині, при цьому загадувати заповітні бажання, по одному на кожен місяць.

  В Іспанії під Новий рік дівчата і хлопці всього села тягнуть жереб — папірці з іменами односельців обох статей. Хлопці таким чином отримують «наречених», дівчата — «женихів». Утворилися шлюбні пари, які вважаються до самого кінця святок закоханими і поводяться відповідно. Для іспанців, в більшості своїй завзятих католиків, головним святом є Різдво. Всі родичі збираються разом біля багато накритого столу. Перевага віддається солодким стравам.

  Мешканці Британських островів дотримуються старовинного звичайю «впускання Нового року». Коли годинник починає бити 12, вони відкривають задні двері будинку, щоб випустити старий рік, а з останнім ударом годинника відкривають передні двері, впускаючи Новий рік.

  У Греції Новий рік - це день святого Василя, який був відомий своєю добротою. Діти залишають свої черевики біля каміна в надії, що святий Василь заповнить їх подарунками. Для греків символом багатства і щастя є плід граната. У новорічну ніч господар будинку виходить у двір і розбиває його об стіну. Якщо плід розколюється, і зерна розлітаються в усі сторони, значить, рік буде хорошим.

  А в Румунії про те, що обіцяють майбутні 365 днів, прийнято вгадувати, з’їдаючи святковий пиріг. Господиня запікає в ньому колечка, монетки, а також стручки гіркого перцю. В залежності від того, що гість виявить у куску, він «дізнається» про своє майбутнє. Кільця або монета обіцяють щастя. А ось гіркий перець пророкує труднощі.

  Для чеського народу символом благополуччя і багатства відвіку вважається м’ясо. Тому їх новорічний стіл зазвичай ломиться від всіляких видів ковбасних виробів і копченостей. А ось головними стравами є запечений у сметані короп і тушкована капуста. Чеські господині заздалегідь починають готувати своє знамените печиво. Чим більше видів вийде — тим краще. Протягом усього святкового тижня печенюшкамі прийнято пригощати друзів і знайомих.

  В Австрії сучасний звичай подарунків і вітань був поширений ще наприкінці XVIII і початку XIX століть. Тут прийнято дарувати фігурки або посилати поштові листівки з традиційними символами щастя, якими вважаються сажотрус, чотирилисту конюшину і свиня. Обов’язковою м’ясною стравою на святковому столі є заливне порося або свинина. Вважається, що для того, щоб бути щасливим, потрібно з’їсти шматок голови або свинячого рила. Цей звичай називається «брати участь в свинячому щасті».

  У деяких областях Словенії на стіл викладають 10 різних предметів: серед них — соснова гілочка (щастя), кільце (весілля), лялька (зростання сім’ї), гроші (багатство), які накриваються хутряною шапкою. Що витягне гадающий, то і збудеться у новому році.

Немає коментарів:

Дописати коментар