1 лютого 2015 р.

ЛЮБІ НАШІ ЧИТАЙЛИКИ!
Чи знаєте ви про
 незвичайне і кумедне  свято — День бабака? Так-так, щороку 2 лютого з допомогою цієї пухнастої тваринки визначають, чи довго до весни...

 Отож, виповзе бабак з нірки, не побачить своєї тіні та сміливо вирушить назовні гуляти — чекай раннього приходу тепла. А зіщулиться від яскравого зимового сонця, злякається та швидко сховається в нірку — зима так просто не відступить, і ще цілих 6 тижнів щедро буде докучати морозами.
 Свято відзначають із незапам’ятних часів. Колись у Стародавньому Римі функцію бабака успішно виконував їжак, а в Німеччині — борсук або ведмідь. Саме переселенці з Німеччини привезли цікаве свято з собою в США, де тепер цей День відзначають особливо пишно. Оскільки борсуки в Америці не водилися, почесне звання передвісника весни перейшло бабаку. Звідси й назва свята.
 Через роки свято Бабака дісталося і до нас, в Україну. Цей день із великим задоволенням та нетерпінням чекають як дорослі, так і діти. В селі Гайдари Змієвського району Харківської області за традицією дістають бабака Тимку з його будиночка на території біостанції Харківського державного університету.
 В Україні, окрім харківського Тимка, погоду пророкує львівський бабак Мишко. Зауважимо, що львівських бабаків в міському еколого-натуралістському центрі будять "за старим стилем" - 15 лютого. День бабака у США і Канаді відзначають 2 лютого - у Стрітення за католицьким календарем. "Тоді як в Україні ми живемо за православним календарем і, відповідно, Стрітення у православних 15 лютого", - пояснює директор центру. Та й прогноз в середині лютого значно точніший.

Немає коментарів:

Дописати коментар