8 січня 2015 р.

8 СІЧНЯ - 80 РОКІВ ВАСИЛЮ СИМОНЕНКО

  Василь Андрійович Симоненко відомий поет-шістдесятник. 
 Народився Василь Симоненко в невеличкому селі Біївцях, що на Полтавщині. На долю майбутнього поета випали напівголодне, напівсирітське дитинство та післявоєнні негаразди. Хлопець виростав без батька. Матері доводилося тяжко працювати, щоб заробити на шматок хліба. Допомагали дідусь і бабуся, які дуже любили свого кмітливого онука.
 Складати вірші Василь почав ще у шкільні роки, а вміщував їх у стіннівці. Школу закінчив із золотою медаллю.
 Вищу освіту Василь Симоненко здобув у Київському університеті імені Тараса Шевченка на факультеті журналістики. Працював у редакціях газет у Черкасах. Автор кількох збірок поезій, казок «Цар Плаксій та Лоскотон», «Подорож у країну Навпаки».
 Василь Симоненко був люблячим батьком. Син Олесь згадував, як батько грався з дітьми, розповідав їм казки, читав вірші. А пишучи власні казки, він чинив так: спершу читав їх синові, і ті рядки, що дитина запам'ятовувала, друкував, а інші — доробляв. Так, зокрема, було з казкою «Цар Плаксій та Лоскотон». Може, саме тому вона так подобається дітям.
 Доля відміряла Василеві Симоненку лише двадцять вісім років. Багато він ще міг створити, але не судилося — пішов із життя у розквіті свого таланту. У спадок залишилася його чудова поезія та проза. Він безмежно любив Україну, свій народ, тому й заповідав нащадкам:
Можна все на світі вибирати, сину, 
Вибрати не можна тільки Батьківщину.

Немає коментарів:

Дописати коментар