19 січня 2015 р.

19 ГРУДНЯ - ВОДОХРЕЩА

 Ось і підходять до свого завершення Святки, зимові свята. Фіналом усіх святкувань можна вважати Водохреща. Цей день дуже особливий, починаючи з вечері 18 січня і закінчуючи купанням в ополонці.
 Готують у переддень свята «голодну» кутю, усі страви повинні бути пісні. Важливо, щоб на столі їх була непарна кількість.
 Якщо на багатий вечір або ж на Святвечір господар запрошував мороз до оселі, то тепер його виганяють, на нього сваряться, грякаючи посудом і галасуючи.
 В народі кажуть, що у ніч на 19 січня відкривається небо, небесна брама. І якщо щиро-щиро чогось забажати, цеобов’язково здійсниться, Бог неодмінно почує ваше бажання.


Ну, і яке ж Водохреща без купання в ополонці. Лише найвідважніші можуть наважатися в лютий мороз зануритися в холоднючу воду. Вважають, що таким чином можна очиститися від гріхів, заздрості і поганих думок. Вода у цей день має незвичайні цілющі властивості вод з ріки Йордан. Здавна в цей день такою водою освячували оселю, проганяючи все зле і нечисте і з домівки, і з власної душі. Освячену воду можна зберігати дуже довго – вона не псується і не втрачає своїх властивостей.
 Ми бажаємо, щоб у вашому домі в цей день і весь рік панувало добро, світло, щастя, радість і гарний настрій!


Немає коментарів:

Дописати коментар