1 лютого 2014 р.

 Байкар - бібліотекар.
2.02.14 - 245р. Івану Крилову.
  Всі знають І.Крилова як відомого байкаря. А ось те, що він був професійним, досвіченим бібліотекарем, відомо не всім.
  ...У 1812 р. Крилов поступає працювати в Імператорську Публічну бібліотеку. Це кардинально змінило його спосіб життя. Він відмовляється від своєї пристрасті - карткової гри, більше не міняє місця служби. Він прослужив у бібліотеці 29 років - спочатку помічником бібліотекаря, потім бібліотекарем і, нарешті, завідуючим Російським відділенням. У цей період основним завданням бібліотеки було саме створення фонду книг російською мовою, і Крилов активно цим займався.
Завдяки його зв'язкам з видавцями і книгарями книги часто купувалися за півціни або дарувалися бібліотеці. Беручи участь в колективних обговореннях проблем створення бібліотечних каталогів, Крилов наполягав: каталог має бути побудований так, щоб читач міг легко знайти в нім необхідну книгу і описати її, а бібліотекар міг так само легко по цьому опису знайти книгу у фонді.  
  Крилов впродовж багатьох років вів бібліографічну роботу - складав тематичні списки, виконував довідки. Він займався і безпосередньо видачею книг, але до старості це стало для нього важко. Сучасники стверджують, що частенько другу половину дня він проводив, лежачи на дивані (який стояв в читальному залі), а відвідувачам, що приходили, вказував на приготовані для них книги або на шафу і просив брати, що їм потрібне.

2 коментарі: