14 лютого 2014 р.

Галілео Галілей  -  італійський вчений, великий фізик і астроном. 

15 лютого - 450 років.

 Це була дивовижна людина, яка вміла із, здавалося б, незначних явищ робити дуже важливі висновки. Він спостерігав, як гойдається люстра і маятник, як падають різні тіла, як котиться кулька по горизонтальній і похилій площинах, і відкрив важливі закони, які управляють всяким рухом, в тому числі рухом небесних світил. Одного разу Галілей дізнався, що в Голландії винайдена зорова труба.
« А чи не можна таку трубу направити в нічне небо ? » - подумав вчений.
 Галілей сам змайстрував свій перший телескоп. Він був слабенький : збільшував всього в три рази, менше, ніж хороший бінокль. Але ж важливо зробити перший крок! Незабаром труба Галілея збільшувала вже в 32 рази і кожну ясну ніч була спрямована на небо. Небо змінювалося. Зірки множилися. Чумацький Шлях розпадався на окремі зірки. На Місяці Галілей побачив гори. Навколо планети Юпітер оберталося чотири супутники. Так само, як навколо Землі обертається Місяць. Значить, Земля не є «центром Всесвіту», Коперник і Бруно праві!
 Але церква не дрімала. Вченого викликали до страшного церковного судилища - інквізиції - і запропонували відмовитися від захисту навчання Коперника. Але Галілей знав, що правда не в церковних книгах. 
 Все, що Галілей бачив, все, про що думав, він написав у новій книзі. Інквізиція  оскаженіла. Вона заборонила продаж цієї книги. Вченого кинули до в'язниці. Погрожуючи тортурами і багаттям, інквізитори змусили його відмовитися від вчення Коперника. Але й після цього напівсліпий старий, найбільший фізик і астроном, музикант, художник і письменник  дев'ять довгих років - до самої своєї смерті - перебував під домашнім арештом.
Чи зрікся Галілео Галілей?
Щось люди там балакали про втому,
Про те, що рятувався він. Але й
не певна я, бо не була при тому.
О, не тревожте, люди, його прах!
Чи знали ви, до осуду охочі,-
якщо він навіть зрікся  на словах,
які були тоді у нього очі?...
                                        Ліна Костенко







Немає коментарів:

Дописати коментар