8 лютого 2014 р.

Великий в усьому.

Дмитро Менделєєв. 180 років.

8.02.1834-1904
  Шановні друзі! Напевно, ви багато знаєте про цю велику людину. Ми пропонуємо вашій увазі декілька цікавих фактів із життя вченого.
  Дмитро Іванович Менделєєв, який відкрив періодичну таблицю хімічних елементів і стояв біля витоків науки про вимірювання - метрології, мав рідкісне, як тепер прийнято говорити, хобі - він любив робити валізи. Одного разу, коли вчений прийшов до магазину купити необхідні матеріали, один з покупців, побачивши бородатого Менделєєва, запитав господаря магазину :
 - Хто це такий?
 - Це людина дуже відома. Його всі знають,  - відповів господар. - Прекрасний майстер чемоданних справ пан Менделєєв.
  Винайшов новий бездимний порох , але його російський уряд, на жаль, запатентувати не встиг, і рецепт поплив до Америки. В 1914 році російське військове відомство змушене було закупити у Сполучених Штатів кілька тисяч тонн цього самого пороху, причому самі американці, отримуючи золото від Росії, відкрито сміялися і не приховували , що продають їй « менделеевский порох ».
 ЛЕГЕНДУ про те , що ідея Періодичної таблиці прийшла до нього уві сні, Менделєєв придумав для настирливих журналістів . Насправді осяяння прийшло до нього за сніданком - саме за чашкою ранкової кави прийшла в голову щаслива думка : «А що, якщо зіставити близькі атомні маси різних хімічних елементів і їхні хімічні властивості? »
Після сніданку Менделєєв закрився у своєму кабінеті, дістав з конторки пачку візитних карток і став на їх зворотному боці писати символи елементів і їхні головні хімічні властивості .
  Через деякий час домочадці почули , як з кабінету стало доноситися : «У- у-у! Рогата . Ух, яка рогата ! Я ті здолаю . Уб'ю -у! ». Десятки і сотні разів він розкладав і перетасовував картки. Увечері 1 березня 1869 року Менделєєв набіло переписав складену ним таблицю і під назвою « Досвід системи елементів, заснований на їхній атомній вазі і хімічній схожості » відіслав її в друкарню.
  Саме цей день - 1 березня ( 17 лютого по старому стилю ) можна вважати днем ​​народження Періодичної таблиці. Її «батькові » було на той момент всього 35 років.
  Д. І. Менделєєв за відкриття періодичної системи був нагороджений алюмінієвим кухлем. Це був дуже дорогий подарунок, оскільки отримання алюмінію в той час було дорогим.

Немає коментарів:

Дописати коментар