31 січня 2014 р.

Свято Нового Року продовжується, але вже по-китайськи!


  Надзвичайно пощастило китайцям: вони святкують Новий рік аж кілька днів поспіль. До того ж  не 31 грудня, а щороку по-різному, адже живуть за особливим, місячним календарем. Китайці свято Нового Року пов’язують з зимовим новим місяцем і випадає воно на період між двадцятими числами січня та лютого. У цьому році - це 31 січня. Це свято має назву Чуньцзе і вважається святом початку весни.
  У Китаї Новий рік - свято світла. Люди запалюють ліхтарі та проходять вулицями міста, освітлюючи шлях новому року. Китайці вірять, що в їхній країні скрізь живуть огидні злі духи. Тому, щоб у новорічну ніч, поки люди святкують і розважаються, ці духи не залізли до їх осель, напередодні заліплюють усі вікна та щілини папером. А усіляку нечисть відлякують веселими та гучними хлопавками та петардами. Втім, люди прагнуть захистити від злих духів не лише оселі, а й своїх дітлахів. У новорічну ніч батьки дарують дітям загорнені у червоний папір монетки. Вважається, що такий подарунок не тільки чудово оберігає, а й принесе достаток у майбутньому.
 Кожен день Нового року китайці святкують по-різному. У перший - славлять своїх предків та дякують богам за здоров'я родичів. На другий день ходять у гості до батьків з подарунками та смачними стравами. Але найдивніше святкують жителі Китаю третій день Нового року: вони вважають, що саме у цей час домашні миші видають заміж своїх дочок, тож треба лягти спати якомога раніше, аби не заважати мишкам проводити пишні весілля.

Немає коментарів:

Дописати коментар