8 квітня 2014 р.

Шановні наші читачі!
  Наближається одне з самих визначних релігійних свят - Великдень. Ви знаєте, що символом його є розписне яйце - писанка.
Пасхальные яйца~Пасха 2014 открытки
  Традиція писати писанки сягає своїм корінням в сиву давнину, коли людина була неподільною з природою. В ті часи все навколо було живим і вміло розмовляти.
  Згодом виникли символи, неначе букви тієї чарівної мови. Зображуючи їх на стінах печер, посуді та одязі, люди зверталися до сонця, вітру, води, землі. З часом ті послання почали писати на пташиному яйці. Чому саме яйці? Мабуть тому, що прадавніх людей вражала поява з неживого предмета нового життя. Так виникла писанка - символ нового життя, воскресіння Бога, і відродження природи. Відтоді кожне творіння писанки, - ніби пробудження-перетворення засніженої, замерзлої землі в яскраву, весняну, радісну.
  Мудрі люди кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". Кожна писанка - це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і  церкви - усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі.
 Бажаєте навчитися таємного мистецтва розпису писанки? Подивіться короткий відеокурс від читачів Національної бібліотеки України для дітей. І у вас буде нагода всією родиною разом приєднатися до цього цікавого дійства.

Що означають кольори в писанці?

 Колір в писанці з'явився не лише заради краси, а й отримав своє символічне значення, походження якого не випадкове.
 Жовтий, золотистий, оранжевий кольори писанки впливають на людину подібно до сонячного проміння, дають радісний, світлий настрій. В писанці означають тепло, надію, небесні світила, врожай в господарстві.
 Червоний колір на писанках мабуть є найбагатозначнішим. Недаремно в народній мові він зблизився з поняттям красивого, слова "красний" - "гарний" стали взаємовідповідними. Червона барва символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню.
 Зелений колір означає весняне пробудження природи, надію на гарний врожай.
 Блакитний - небо, повітря, а також здоров'я.
 Бурий, коричневий - землю і її приховану життєдайну силу.
 Чорний колір - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.
 Багатоколірна писанка є символом родинного щастя, миру, добробуту.

Немає коментарів:

Дописати коментар