14 квітня 2014 р.

ВЕЛИКОДНІ ЦІКАВІНКИ
  Великдень — це головне християнське свято, що символізує воскресіння Ісуса Христа з мертвих, а в більш широкому сенсі — весну, оновлення, початок нового життя. У кожного народу з цим святом пов'язані цікаві традиції. Подивимося, як відзначають це велике свято в різних країнах. 
  У давнину було прийнято, щоб у перший день Великодня господині залишалися вдома, а чоловіки ходили з поздоровленнями до своїх близьких та знайомих. Столи були накриті весь день і на них вже стояли скоромні (не пісні) страви. Великодній стіл зазвичай прикрашали переважно холодними стравами: запечений баранчик, смажена телятина, свинячі окости. Подавати в цей день рибу було не прийнято.
 Угорці на Великдень обливаються водою, як українці в «обливний» понеділок після Пасхи.
  У Данії на Великдень діти відсилають своїм друзям та родичам листівки зі смішними віршиками-дражнилками. Прикрашають листівку проліском — першою весняною квіткою. А замість підпису ставлять крапки — скільки букв в імені автора, стільки й крапок. Доводиться відгадувати! Уявіть, як усі сидять за великим столом, прибраним у жовте та зелене — це традиційні великодні кольори датчан, — і намагаються здогадатися, хто ж це написав. Бо якщо здогадаються, то автор має подарувати крашанку тому, хто отримав листівку-дражнилку.
 Натомість у Мексиці в Страсну п’ятницю починається Великодній карнавал, який супроводжується розкішними постановками страстей Христових. В суботу в містах розвішують ляльки Юди із пап’ємаше, до яких чіпляють петарди та хлопавки. До кінця дня цих манекенів підривають. У неділю після богослужіння та святого причастя відбуваються фінальні постановки страстей Христових, сім’ї розходяться по домівках або ж танцюють на вулицях.
  Ранок Великодня кожна родина в Німеччині провадить вкупі за сніданком. Батьки напередодні ховають корзини з ласощами, писанками й невеличкими дарунками. Після сніданку вони кажуть дітям: “Великодній зайчик заховав від вас корзини, ви мусите їх знайти”. Діти шукають їх по всій оселі, і це дуже весела мить святкового дня. Фолькер Крафт із міста Саальфельд минулого року встановив Великодній рекорд. Він прикрасив дерево біля своєї садиби 9800 писанками. Таку колекцію німець збирав протягом 46 років.
 У Великобританії Пасха вважається "королевою фестивалів". У Пристрасну п'ятницю церковні дзвони замовкають і знову починають передзвін лише в пасхальне воскресіння. Діти грають в "Egg-shackling": при цьому на сирих яйцях пишеться ім'я дитяти. Виграє те дитя, чиє яйце, що підкидається в ситі, довше за всіх не розіб'ється.
 У Фінляндії святкування Великодня схоже до Хеллоуіна, оскільки діти вбираються як відьми з мітлами на шиї. Вони бродять по вулицях та шукають розваг. Вважається, що в цей час відьми стають більш потужними, а тому фіни розпалюють багаття, щоб їх відлякати.
 В Америці дуже популярна пасхальна гра: катання яєць по похилому газону. Діти змагаються, хто далі і без зупинки зможе прокатати своє яйце. Найбільше змагання буває в пасхальне воскресіння на газоні біля Білого Дому у Вашингтоні. Сотні дітей приходять зі своїми пасхальними кошиками, наповненими яскраво розфарбованими яйцями, і катають їх вниз по лужку біля президентського палацу.

Немає коментарів:

Дописати коментар