16 квітня 2014 р.

ЦИКЛ "ЗА НАРОДНИМ КАЛЕНДАРЕМ"
17 квітня - Чистий четвер

Чистый четверг - Великий четверг
  17 квітня в 2014 році православні християни відзначають Великий (Чистий) четвер. Цей день є нагадуванням людству про Таємну вечерю, на якій Ісус закликав усіх своїх учнів до прояву братської любові і смиренності по відношенню один до одного. На знак цього він омив апостолам ноги і провів обряд Святого Причастя.
 Чистий четвер — це день весняного очищення. Існує повір'я, що в Чистий четвер, до східсонця ворон носить з гнізда своїх дітей купати в річці. Хто скупається раніше від воронячих дітей, той буде здоровий протягом цілого року. Отож: хворі люди купалися, бувало, вночі — «поки ворон дітей не купає», щоб очиститись від хвороби. Викупавшися, хворий набирав з свого купелю відро води, ніс ту воду на перехресну дорогу і виливав — «щоб там усе лихо зоставалося». А дехто ще й примовляв: «Господи, Ісусе Христе! Перехресна дорого! Дай, Боже, здоров'я в ручки, в ніжки і в живіт трішки».
Цікаві обряди Четверга.
Перерахуй всі свої гроші.
 Здавна вважалося, що якщо протягом Чистого четверга тричі перерахувати всі наявні в будинку гроші, то вони протягом року не будуть в родині переводитися. Перерахунком грошей слід займатися рано вранці, опівдні і на заході. Робити це потрібно в таємниці не тільки від сторонніх людей, а й від усіх своїх домочадців. Тільки тоді від виконання цього старовинного обряду буде пуття. 
У Чистий четвер умийся зі срібла.
  Покладіть на ніч у ємність із водою будь-який срібний предмет. А ранком, у Жагучу П'ятницю, умийтеся цією водою, і протягом року ніяка нечиста сила вам не буде страшна. Якщо у вашім будинку є крихітка у віці до року, то їй така процедура особливо показана, оскільки вона ще не може захистити себе за допомогою святої молитви. Тому подбати про її захист треба вам.
  У Великий четвер дівчата заворожують собі красу. Вони збираються перед світанком на берегах рік та озер і там дожидаються сходу сонця. Як тільки сонце вийде з-за обрію, дівчата роздягаються, розпускають коси і стрибають у воду, примовляючи: "Водане, на тобі русу косу, дай мені дівочу красу!"
блестяшки линеечки

Немає коментарів:

Дописати коментар