30 квітня 2014 р.

ВІДКРИВАЄ КНИГА СВІТ ПРИРОДИ
1 травня І. Акимушкіну - 85 років

 Ігоря Акимушкіна можна без перебільшення назвати гідним продовжувачем традицій не тільки таких відомих письменників-натуралістів, як М.М. Пришвін, Г.М. Скребицький, В.В. Біанкі, Б. Гржимек, Д. Даррелл, а й такого серйозного вченого, який написав знамениту книгу «Життя тварин» – А. Брема.
 У творчості Акимушкіна дивним чином поєднуються наукові дослідження з захоплюючим художнім оповіданням, велика любов до тварин з інтересом ученого-дослідника, знання психології та інтересів дітей з безпосередньою цікавістю дитини.
  Ігор Іванович Акимушкін народився в Москві, в сім'ї інженера. Закінчив в 1952 р. біолого-грунтовий факультет Московського державного університету, захистив кандидатську дисертацію.
  Його перші книжки для дітей з'явилися в 1961 р.: «Сліди небачених звірів» і «Стежкою легенд: Розповіді про єдинорога і василіска». Їх жива мова, захоплюючий, повний таємниць і загадок сюжет, інтерес до природи та науки викликали серед дітей та підлітків великий успіх.    Для малюків Ігор Іванович написав цілий ряд книжок, використовуючи прийоми, які характерні для казок і подорожей. Це: «Жила-була білка», «Жив-був бобер», «Жив-був їжачок», «Тварини-будівельники», «Хто без крил літає?», «Різні звірі», «Чим кролик на зайця не схожий» та ін. У них юний читач разом з автором подорожує по лісу, уздовж берегів річки, знайомиться з сімейкою їжачків, будує разом з бобрами греблю, запасає з білками горішки на зиму, вивчає звички звірів і разом з тим він пізнає нову для себе науку – зоологію.
  Для підлітків Акимушкін написав книги вже більш складного жанру – енциклопедичні: «Тварини річкові і морські», «Цікава біологія», «Зниклий світ», «Трагедія диких тварин» та ін. Незважаючи на здавалося б серйозний науковий матеріал, всі вони тим не менш читаються легко і з цікавістю, вчать мислити та робити відкриття.
  «Світ тварин» – це найвідоміша праця Ігоря Івановича Акимушкіна, що витримала кілька перевидань. У них узагальнено величезний науковий матеріал, використана більш сучасна схема класифікації тваринного світу, багато різноманітних фактів з життя тварин, птахів, риб, комах і плазунів, прекрасні ілюстрації, фотографії, кумедні історії та перекази, випадки з життя та нотатки спостерігача-натураліста.


Немає коментарів:

Дописати коментар