10 квітня 2014 р.

ВЕЛИКОДНІ ЦІКАВИНКИ
НАЙ-НАЙ-НАЙ...


 У 2010 році у Софійському соборі з’явилося унікальне панно – Пресвята Богородиця, складена з 15 тисяч розфарбованих вручну писанок. Художниця Оксана Мась працювала над цією дивовижною мозаїкою майже рік. Писанки для роботи розмальовували по всій Україні – і професійні художники, і друзі, і діти, і черниці. Мозаїчне панно “Погляд у вічність” вагою 2,5 тонни зображує очі образу Діви Марії, і створено за мотивами однієї з старовинних українських ікон періоду бароко.

  На території Канади, в містечку Вегревілль, розташованому на схід від Едмонтона і населеному, переважно, етнічними українцями, знаходиться найбільше в світі пасхальне яйце. Його довжина становить 8 м, а ширина – 5 м. Ця «писанка» вагою близько 2270 кг зроблена з уламків літаків. Виготовили цей пам’ятник на згадку про тих українців, що першими приїхали до Канади. Вона повертається за вітром, як гігантський флюгер, і її видно здалеку на відстані багатьох кілометрів. Обхопити цей шедевр зможуть тільки 20 чоловік, а розбити – хіба що важка артилерія.
  Найстаріша паска в світі була спечена у Страсну п’ятницю в 1821 році. Сімейну реліквію зберегла 91-річна уродженка Лондона Ненсі Тітман. Дивно, що паска не тільки не запліснявіла за стільки років, але і пахне як свіжа. Більш того, на ній чітко збереглося зображення хреста, який зробив пекар під час випічки. Відомо й ім’я творця майбутньої реліквії. Кекс (традиційний великодній хліб у британців) спік пра-пра-прадід Ненсі, Вільям Скіннер, який працював булочником. Сама Ненсі пишається своєю реліквією і готова передати її спочатку своєї дочці, а потім внучці і дуже сподівається, що кекс ще довгі роки буде зберігатися в її родині, переходячи з покоління в покоління. Паску дуже дбайливо зберігають, виділивши їй місце у спеціальній коробочці.  Знавці вражені настільки дивовижною здатністю паски не псуватися стільки років.

Немає коментарів:

Дописати коментар