20 липня 2014 р.

ВІН ПРИДУМАВ ЕЛЕКТРОНІКА
21 ЛИПНЯ ЄВГЕНУ ВЕЛТИСТОВУ - 80 РОКІВ

http://cs606719.vk.me/v606719792/1e9b/8zm2ds8ixMk.jpg
 ...Йшла війна. Велика війна. У другій рік війни хлопчик Женя  прийшов в 265-у московську школу вчитися. Книг було мало. Зошитів ще менше. Читати хотілося дуже сильно. Коли його запитали, ким ти станеш, відповів: «Продавцем дитячих книжок. Щоб прочитати все." Потім він передумав. Вирішив стати журналістом. Це було тверде рішення. Закінчив факультет журналістики. Почав працювати - в газетах, потім - редактором відділу в популярному журналі «Огонек». Відав фейлетонами й усякою всячиною, що друкувалося на останніх сторінках. 
 Велтистов був дуже худий. І тому здавався ще довшим. У багатоповерховому будинку редакція займала три поверхи. І коли у святкові дні вивішували веселу стінгазету, Велтистова зображували приблизно так: голова на третьому поверсі, тулуб на другому, а ноги бігли на першому.  
  Він був справжнім репортером: невтомно вишукував новини. Знаходив цікавих людей. Він знайшов, наприклад, в одному арбатському провулку авторку знаменитої пісеньки "В лесу родилась елочка», стареньку Кудашеву. І зумів їй допомогти. Він також допоміг дитячому садку поселитися на розкішній дачі, яка доти належала шахраєві. А відомому письменнику - фантастові С. Лемму - побачити атомний реактор в Дубні. 
Як виник хлопчик з валізи? 

  Цей образ виник так. Одного разу автор зібрався у відпустку до теплого моря. Несе чемодан до поїзда й дивується: важкий. Ніби там не сорочка і ласти, а цеглини. Щоб веселіше було нести, став фантазувати: "Може, у валізі хто - то є? Може, там ..... електронний хлопчик? Ось поставлю валізу на полицю, відкину кришку. Хлопчик відкриє очі встане і скаже: "Здрастуйте! Мене звуть Електронік ..." Зайшов у купе, клацнув замками і ахнув. Виявляється, в поспіху переплутав чемодани: взяв інший, набитий книгами. Довелося біля моря обійтися без ластів. Зате начитався досхочу. 
 Е.С Велтистов залишив нам багато хороших книг. За сценарій трьохсерійного фільму «Пригоди Електроніка» він отримав в 1982 році Державну премію. Цей фільм і сьогодні показують по телебаченню в канікули. 
 Доктор фізико-математичних наук, професор Сергій Петрович Капіца назвав Електроніка «Буратіно наших днів», а його історію - казкою, спроектованою в електронне століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар