23 лютого 2014 р.

Цикл "За народним календарем".

24 лютого - Масляна.


Масленица - Масленица 2014 картинки
 Масляна або Масниця - одне з календарно-побутових свят, яке пов'язане із давнім народним звичаєм - проводами зими і зустріччю весни. Припадає воно на останній тиждень перед початком Великого посту. Згідно легенди, Масляна народилася на півночі. Батьком її був Мороз. Якось в саму сувору та сумну пору року чоловік побачив її. Вона ховалася за величезними заметами. Чоловік призвав її допомогти людям, зігріти їх та розвеселити. Масляна прийшла, але не такою дівчиною, що ховалася у лісі, а здоровою бабою, з великими рум’яними щоками, підступними очами, не з посмішкою на  вустах, а з хохотом. Вона примусила людину забути про зиму, розігріла кров в жилах, схватила за руки та пустилася з нею танцювати до непритомності.
 У давнину Масляну святкували так: робили з соломи ляльку Масляну, наряджали в жіночий одяг і з піснями носили по селу. Через тиждень, так само з піснями, танцями везли в поле і розвіювали на вітрі. Вважалося, що таким чином розлітаються і труднощі, і біди, і печалі. Іноді солом'яну ляльку спалювали, щоб божественний вогонь злився з земним вогнем, а заодно знищив старе, непотрібне, нещасне. Спалюванню Масниці, як кульмінаційного моменту, передував цілий тиждень святкування. Кожен день мав свою назву і зміст.

 Понеділок – зустріч Масляної. У цей день ходили в гості, дарували подарунки, але млинці з дому не виносили, щоб не винести багатство. У цей день масниця дітям і тільки дітям дозволяє обходити будинки і випрошувати млинці: «Подайте, подаруйте широкої Масниці!»
 Вівторок – загравання. По хатах ходили ряджені. Молодь каталася з гірок і знайомилася. Хлопці доглядали дівчину для створення пари.
 Середа – ласун. У цей день прийнято ходити до бабусі або тещі «на млинці».
 Четвер – розгуляй. По вулицях возили опудало Масляної. Співали пісні, заходили в гості, дарували подарунки дітям.
  П'ятниця – до тещі на млинці! У цей день відбувалося примирення усіх тещ і зятів.
Масленица анимашки картинки - Масленица 2014 картинки Субота – посиденьки зовиці. Ходили в гості, співали частівки, затівали ігри, дарували подарунки. Найбільші відчайдухи – купалися в ополонці.
 Неділя – прощений день. Сім'ї йшли в храм і просили у всього «світу» прощення. Спалювали Масницю.



2 коментарі: