25 лютого 2014 р.

Першій українській книзі - 440років!!!

 25 лютого 1574 року у Львові вийшла в світ перша на Україні точно датована книга, славетний львівський «Апостол». Надрукував цю книгу видатний діяч культури трьох братніх народів – російського, українського і білоруського – великий подвижник книгодрукування Іван Федоров, або як сам він себе називав на Україні Іван Федорович. Львівський «Апостол» Івана Федоровича і його «Буквар»,  виданий 12 вересня того ж 1574 року, поклали початок книгодрукуванню на Україні, відкрили нову епоху в історії культури нашого народу.

 Сьогодні важко уявити наше життя без книг. Вони допомагають нам здобувати освіту, дізнаватися більше про навколишній світ, життя інших людей. Друковане слово нерідко стає порадником у різних життєвих ситуаціях.
  Книги — це справжня скарбничка мудрості. Недаремно здавна люди збирали книги, створювали бібліотеки, щоб зберегти ту інформацію, яка міститься у книгах. У Львові на одному з приміщень місцевої книгозбірні зроблено напис латинською мовою: «Тут мертві живуть і німі промовляють». Бо й справді, у книгах залишаються жити думки, прагнення, мрії не лише наших сучасників, а й представників минулих поколінь.









2 коментарі: