6 листопада 2020 р.

 Дмитро Яворницький. "Козацький Батько" з Січеслава-Дніпра.

6 листопада - 165 років від дня народження

Його ще за життя називали "характерником" та "Нестором Запоріжжя". Вченому вдалося змінити погляди цілого покоління українців на власну історію і повернути героїчні сторінки козацтва в пам`ять народу.  

Це ім'я овіяне легендами. З ним пов'язані малоймовірні, на перший погляд (для тих, хто не знав близько вченого), пригоди при розшуках залишків козацької старовини. Копіткий збирач народних переказів і спогадів, він сам став героєм багатьох з них. 


Його знало і щиро поважало чимало людей. Дружбою з ним пишались. Яскраві публічні виступи на історичну тематику, цікаві, часом інтригуючи публіцистичні та наукові твори - все це приваблювало до нього. Чуйність, відвертість і доброзичливість були характерними рисами дослідника. 



Протягом довгого життя у Д. І. Яворницького існувало і немало недругів, заздрісників, переслідувачів-урядовців. Деякі з них потім досить вдало використали популярність і славу вченого в своїх корисних інтересах. 

Але, незважаючи на ніякі перешкоди, вже в кінці минулого століття зійшла його зірка, коли він набув широкої відомості на Україні - на любій серцю батьківщині, де за палку пристрасть до історії Запорізької Січі трудові люди нарекли Дмитра Івановича "запорізьким батьком".


Відомий факт, що визначна картина І. Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану" була намальована з "подачі" Д. Яворницького. 

Він був головним історичним консультантом митця під час написання картини та його особистим другом. 


Рєпін зобразив його у вигляді писаря.  Щоб вичавити в похмурого Яворницького усмішку для цього образа, Рєпін дав йому почитати журнал з карикатурами.

Указом Президії Верховної Ради УРСР "Про увічнення пам’яті академіка Д.І. Яворницького" від 11 жовтня 1940 р. його ім’я було надане Дніпропетровському історичному музею.

У 1995 р., з нагоди 140-річчя від дня народження академіка, на його могилі було встановлено пам`ятник, споруджений за народний кошт.

В 2016 році центральний проспект міста Дніпра було перейменовано на проспект Дмитра Яворницького, що є абсолютно невипадковим навіть з точки зору на те, що значна кількість архітектурних споруд на проспекті пов`язана з ім`ям видатного вченого, і там знаходиться місце його довічного спочинку. 

Немає коментарів:

Дописати коментар