18 травня 2020 р.

Як навчити дітей любити історію та мистецтво? Так, щоби їм хотілося відвідувати музеї без примусу?
 Все просто – потрібно дозволити їм обирати, розглядати, не розуміти, ставити запитання, щоб врешті-решт зацікавитися. Забудьте про теорію та штудіювання, зробіть для них мистецтво цікавим і доступним. 
Як? Прочитавши декілька справді цікавих і ненудних книг. 

Клочко, Роман. Домівка для минулого
Домівка для минулого. Про музеї, історію та мистецтво обкладинка
Усі музеї – це домівки для минулого. Кожна річ, яка потрапила до нього, має свою історію, і може багато про що розповісти. 
Наприклад, жіноча пектораль, знайдена археологом Борисом Мозолевським у кургані «Товста Могила» виявилася… (увага!) новорічною листівкою. Фігурки, якими вона прикрашена, символізують початок Нового року, який, до слова, скіфи відзначали наприкінці березня.

Деякі речі потрапляють до домівок минулого завдяки зусиллям істориків. Так Дмитро Яворницький упродовж всього життя досліджував життя та побут запорізьких козаків. 
Йому вдалося розшукати справжнє козацьке вбрання (два жупани) та ікону Покрови, на якій під зображенням Божої Матері були намальовані запорожці. А чого тільки варта розпилена навпіл картина-двері «Козак у бою», яку спеціально на замовлення історика створив художник Микола Струнников.
Прочитавши цю невеличку книгу, ваші діти дізнаються, коли та за яких обставин з’явився перший музей, чому «Мона Ліза» опинилася у лазні короля Франциска І, де можна подивитися на копію першого у світі електронного комп’ютера «Колос», як реставратори «лікують» цінні історичні пам’ятки від старості тощо.

Барб-Ґалль, Франсуаза. Як розмовляти з дітьми про мистецтво
Як розмовляти з дітьми про мистецтво обкладинка
 Ось так. Хай дитина обирає тему розмови, об’єкт обговорення і напрямок екскурсії. Проведіть з нею діалог. Не квапте її, не насаджуйте свою точку зору, не розкривайте одразу усі секрети художника або скульптора. Однак про всяк випадок до невеличкої лекції підготуйтеся.
Французька письменниця Франсуаза Барб-Ґалль допоможе вам створити класну шпаргалку на всі випадки життя. 
Вона пояснить, чому деякі картини коштують космічних грошей, куди «Джоконда» поділа своє волосся, що можна побачити на полотнах Пітера Корнеліса Мондріана, чому Аполлон не засмаглий і носить на голові корону з листя тощо.
А ще можна "прогулятися" музеями світу, перейшовши за цим посиланням:https://4everscience.com/2020/03/29/top-7-virtualnyh-ekskursij-po-muzeyam-mira

Немає коментарів:

Дописати коментар