5 листопада 2014 р.

Напевне, ви чули вираз "хлопчик для биття". А чи знаєте, що він означає?
  
  Вираз «хлопчик для биття» сьогодні використовується в переносному сенсі, але був час, коли дійсно брали хлопчиків для биття, як би на службу. Це було щось на зразок почесної посади при англійському дворі в XV-XVI століттях. Причому, одержати таку гідну роботу було не так і просто, - це обов'язково мала бути дитина благородних кровей. Хлопчик запрошувався до двору і виховувався разом з принцом. 
  Якщо принц наробить шкоди або вчинить якийсь проступок, то тут же карали хлопчика для биття. Справа в тому, що принц - це майбутній король, а король - намісник Бога на землі, тому бити таку золоту дитину не можна. Зате є інші діти. Так от і вийшли з положення свого часу. 
  По ідеї це ніяк не повинно було подіяти на принца: ну яка йому різниця, кого там замість нього б'ють? Виявляється, між принцом і цією дитиною встановлювалися дружні стосунки в силу того, що вони все-таки разом росли. І принц повинен був відчувати сором і провину за те, що його друга карають. Хоча саме цей факт, чесно кажучи, під питанням. 
  Життя хлопчиків для биття була, м'яко кажучи, нелегка, але іноді вони винагороджувалися принцами, яким служили. Наприклад, король Англії Чарльз I зробив свого хлопчика для биття, Вільяма Мюррея першим графом Менсфілд.

Немає коментарів:

Дописати коментар