7 жовтня 2014 р.

Для всіх, кого приваблюють цікаві факти, незвичайні або чудернацькі історії ми пропонуємо нову рубріку. Сподіваємось, що і дорослі, і малі знайдуть для себе щось невідоме, корисне, захоплююче.
Сім способів визначити інтелектуальний рівень співрозмовника.
 Розумну людину можна розпізнати, навіть якщо вона не блищить ерудицією. 
 Психоаналітик Олена Гридасова розповіла як, не змушуючи співрозмовника пройти тест на IQ, визначити, хто перед вами - інтелектуал або недалека людина? 
1. Уміння прийняти чужу точку зору і поставитися до неї з повагою само по собі багато що говорить про співрозмовника - про гнучкість мислення, про відсутність стереотипу "Праве тільки більшість!". Прояв інтересу до точки зору іншого неодмінна умова нормального діалогу. 
2. Словниковий запас. Здавалося б, очевидна річ! Але, як показують дослідження, різниця в активному словниковому запасі, приміром, випускника школи (близько 2-3 тисяч слів) і людини з вищою освітою (до 8000 слів) колосальна! Словниковий запас залежить від кількості прочитаної літератури. Ну а той, хто вважає книги і газети "бумагомаранієм", навряд чи може похвалитися розумом. Адже чим більше прочитано якісних книг (а нові слова і терміни зустрічаються саме там), тим більше отримано інформації, що, як відомо, сприяє розвитку інтелекту. При активному читанні мозок розвивається. 
3. Готовність признаватися в некомпетентності. Якщо людина мовчить, коли їй нічого сказати, відмовляється міркувати на тему, по якій у неї не вистачає інформації і не сформовано власної думки, це явна ознака розуму. Мислячі люди не повторюють за іншими, не люблять "напускати туману". Також вони не соромляться перепитувати, якщо чогось не зрозуміли, уточнюють інформацію. 
4. Здатність лаконічно формулювати думки. Послухайте, як кажуть розумні люди. Вони не використовують слів - "паразитів", не засмічують мову зайвими вигуками. Їхні думки чітко сформульовані і логічні, що полегшує розуміння з боку співрозмовників. 
5. Самокритика. Немає людей, які люблять, коли їх критикують. Але розумний співрозмовник здатний якщо не прийняти зауваження, то хоча б промовчати, щоб не провокувати конфлікт. 
6. Ввічливість. Чемність, вміння прислухатися до іншого найчастіше виявляється не в честі у недалеких людей, але є гідністю і обов'язковим правилом спілкування для мислячої людини. 
7. Поруч з нею розумнішаєш. Мудра людина піднімає співрозмовника до себе, а точніше, звертається до тієї природної мудрості, яка закладена в кожному з нас. Як казав Альберт Ейнштейн, якщо ви не можете пояснити п'ятирічній дитині свою думку, значить, ви самі її не дуже то розумієте. Якщо ж виникає відчуття, що ви різко подурнішали і не розумієте, про що йде мова, співрозмовник або мудрує і намагається блиснути знанням, або сам не розуміє, що хоче сказати. А можливо, і те, і інше відразу. 
Втім, основним мірилом при оцінці інтелекту вашого співрозмовника завжди буде саме ваш розум!

Немає коментарів:

Дописати коментар