15 жовтня 2014 р.

16 ЖОВТНЯ - 160 РОКІВ О. УАЙЛЬДУ
 Оскар Фінгл О'Флаерті Віллс Уайльд  - англійський поет,  письменник, есеїст ірландського походження. Один з найвідоміших драматургів пізнього вікторіанського періоду, яскрава знаменитість свого часу.  Найбільш відомий своїми п'єсами, повними парадоксів, крилатих фраз і афоризмів, а також романом « Портрет Доріана Грея ».
Чи заєш ти, що...
 коли Оскар Уайльд був в США, то йому зустрівся один любитель укладати парі. Його пропозиція була дуже оригінальною: «Перемога дістанеться тому, у кого вийде сильніше збрехати». Уайльд запропонував почати американцеві. Той почав з фрази «Одного разу американський джентльмен...». Почувши це, письменник відразу погодився з перемогою опонента.
 В кінці 2007 року, після спеціального опитування телеглядачів корпорацією «Бі-бі-сі», Оскар Уайльд був визнаний самою дотепною людиною Великобританії. Він обійшов самого Шекспіра і У. Черчілля.
  Однією з головних пристрастей митця була закоханість у коштовності, дорогоцінні камені і квіти, які він обирав залежно від пори року, погоди, настрою. Хтось із сучасників письменника жартома назвав його "мінералогом і ботаніком у літературі", на що Вайльд відгукнувся: "це не зовсім так: я, скоріше, ювелір і квітникар".
 Одна газета надіслала йому анкету з проханням назвати десять кращих книг. Вайльд відповів: "Не можу їх назвати, сам ще не написав стільки". 

Немає коментарів:

Дописати коментар