11 лютого 2021 р.

 15 грудня 2015 року Генеральна Асамблея прийняла резолюцію, проголосивши
11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчаток в науці. 

Ми не будемо розповідати про Марію Кюрі або Софію Ковалевьку. Пропонуємо інформацію про винаходи жінок, з якими ви стикаєтесь щодня і не маєте про це уваги.

Комп'ютерне програмне забезпечення — Ґрейс Гоппер.

Під час Другої світової війни Ґрейс Гоппер вступила до лав ВМС США і дослужилася до звання контр-адмірала. Їй доручили працювати над новим комп'ютером Mark-1. Минуло зовсім небагато часу, і вже в 1950-х роках вчена очолила передові розробки в галузі комп'ютерного програмування.

Визначення номеру абонента і очікування виклику — доктор Ширлі Енн Джексон.

Доктор Ширлі Енн Джексон — американський фізик-теоретик. Завдяки її дослідженням 1970-х років виникла система автоматичного визначення номера абонента, що телефонує, та опція очікування виклику, коли абонент розмовляє з іншою людиною. Завдяки її відкриттям в галузі телекомунікацій надалі стало можливим створення портативного факсу, оптичного волокна та елементів сонячних батарей.

"Двірники" для авто - Мері Андерсон

Одного зимового дня 1903 року Мері Андерсон їхала машиною до Нью-Йорка і помітила дорогою, що водій був змушений відчиняти вікно, аби змітати сніг з лобового скла. Щоразу коли вікно відчинялося, пасажири в салоні автомобіля мерзли. Пані Андерсон накреслила зразок гумової лопатки, якою можна було орудувати зсередини машини, і 1903 року отримала патент на свою розробку.

Посудомийна машина - Джозефіна Кокрейн 

Пані Кокрейн любила влаштовувати у себе вдома гучні вечірки. Тож їй хотілося мати таку машину, яка б мила посуд швидше за її служниць — і била його не так часто. Кокрейн сконструювала першу автоматичну посудомийку, що працювала завдяки тиску води.

Кевлар — Стефані Кволек

Легке волокно, з якого виготовляють куленепробивні жилети та інше захисне спорядження, у 1965 році винайшла хімік Стефані Кволек. Відтоді матеріал, у п'ять разів міцніший за сталь, постійно рятує життя. Щодня його використовують мільйони людей у всьому світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар