6 квітня 2018 р.

Символи сонця.  Найвідоміші писанки світу.
Українці споконвіків із повагою ставляться до великодніх яєць: дбайливо розписують, освячують в церкві та дарують близьким. Шанують та люблять писанку й за кордоном. Не дивно, що багато міст і сіл по всьому світу прикрашають пам’ятники цим великоднім символам. 
Пам’ятник писанці, Вижниця, Україна.
Триметровий пам’ятник великодньому яйцю з’явився 2012 року в місті Вижниця Чернівецької області. Писанка виготовлена з бетону, морозостійкої плитки та природних матеріалів. Розписували яйце в гуцульському стилі студенти Вижницького коледжу прикладного мистецтва. 
Музей писанкового розпису, Коломия, Україна.
Великодні яйця — не лише їжа, але й основа для створення справжніх мистецьких витворів. Як от Музей «Писанка» в Коломиї на Івано-Франківщині. Це єдиний музей писанкового розпису в світі й найбільша писанка на Землі. Висота споруди у формі яйця — 13,5 м, діаметр — 10 м.
Колекція музею налічує 12 тисяч писанок. Тут є великодні яйця не лише з України, але й з Пакистану, Індії, Франції, США, Шрі-Ланки, Чехії, Польщі… Також серед експонатів музею є писанки з підписами відомих політичних діячів України.
Missis Pysanka, Вергевіль, Канада.
Перший у світі пам’ятник українській писанці, зведений у 1975 році, височіє в містечку Вергевіль — серці канадської провінції Альберта, яка стала батьківщиною для тисяч українських переселенців.
Байдуже пройти повз цю велетенську конструкцію нікому точно не вдасться. Ще б пак! Писанка важить 2 тонни, складається з 7000 елементів та ще й виконує функцію флюгера. Дев’ятиметрове яйце обертається на штоку, вказуючи напрямок вітру. Висота пам’ятника — понад 20 м.

Барвиста святиня, Братківці, Україна.
У центрі села Братківці, що на Львівщині, стоїть величезна писанка з Богородицею всередині. Пам’ятник заввишки 6,5 м. Діаметр писанки — 4 м. Ідею встановити незвичайну святиню запропонував місцевий сільський голова. Однак через фінансові труднощі пам’ятник зводили протягом восьми років.
Гігантська писанка, Сучава, Румунія.
Шанують великодні символи сонця і в Румунії. Барвисте пасхальне яйце заввишки 7 м встановили в румунському місті Сучава. Діаметр писанки — 4,6 м. Цікаво, що тамтешні жителі вважають місцевий пам’ятник писанці найвищим у світі.
Оригінальна писанка, Хортиця, Україна.
На острові Хортиця розташований ще один незвичайний пам’ятник писанці. Виготовили його 2007 року з матеріалу, який доставили з Янцівського гранітного кар’єру, що на Запоріжжі. Орнамент великоднього яйця непостійний. Час від часу художники змінюють розпис. І це ще більше приваблює туристів до унікальної української пам’ятки, розташованої на місці стародавнього святилища.
Скульптура «Маргутіс», Вільнюс, Литва.
Якщо вам пощастить завітати до литовського міста Вільнюс, в одному зі скверів Старого Міста можна побачити оригінальний пам’ятник писанці. Литовці називають його «Маргутіс», що в перекладі означає «великоднє яйце». Писанка вагою 300 кг встановлена на високій гранітній колоні. Скульптуру заввишки близько 2 м виготовили з гіпсу. Яйце розписане у великодніх традиціях, притаманних литовському живопису.
Цікаву інформацію про історію Великодня, про різноманітність писанок та традиції святкування в інших країнах ви можете знайти на сторінках нашого блогу в рубриці "Великодні цікавинки".

Немає коментарів:

Дописати коментар