5 березня 2018 р.

Шановні читачі!
Напередодні жіночого свята ми пропонуємо вам цікаві факти про "слабку" стать.
8 жінок, які кинули виклик долі і назавжди змінили хід історії.

Похожее изображениеЯк багато ми знаємо жінок, які змінили світ і залишили свій слід навіки? Хоробрі, геніальні, небайдужі, сильні духом, вони не боялися йти вперед.
Роксола́на або Гюрре́м Султа́н (Олександра Лісовська) - спершу наложниця, а потім — дружина Сулеймана І Пишного, султана Османської імперії. Мати султана Селіма II.  Своїм коштом будувала мечеті, школи, караван-сараї та кухні.
В сучасній українській традиції входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України. З початку правління Роксолани розпочався період, який історики називають правління привілейованих жінок, правління султан або жіночий султанат — період впливу дружин султанів на своїх чоловіків. 
Жанна Барре.
Перша жінка, яка здійснила навколосвітню подорож. Переодягнувшись чоловіком, потрапила на корабель як слуга французького ботаніка. Через роки повернулася в Париж і передала 3 000 нових невідомих видів рослин в Музей природної історії, за що отримала подяку і довічну пенсію від короля.


Марія Склодовська-Кюрі.
Найбільш надихаюча жінка науки. Дослідниця, перша, яка отримала дві Нобелівські премії, відкривши шлях у науку для сотень тисяч жінок. Разом з чоловіком виявила елементи радій і полоній, вивчала радіоактивність, стала першою в історії Сорбонни жінкою-викладачем.
Елеонора Рузвельт.

Перша леді світу. Незважаючи на високе положення, Елеонора публікувала статті, щоб привернути увагу до соціальних проблем, активно допомагала чоловікові в політичних питаннях, придумала і створювала ООН, розробляла Загальну декларацію прав людини, боролася за рівноправність і свободи жінок.

Грейс Хоппер.
Програміст, що навчила комп'ютери розуміти людську мову. Стала першою жінкою, котра захистила докторську дисертацію з математики, в 37 років добровольцем потрапила в ВМФ, писала програми для гарвардського комп'ютера Марк I, на пальцях пояснювала поняття «наносекунд». Її ім'я носить військовий есмінець, суперкомп'ютер, і в її честь щорічно вручають премію молодим програмістам.
Біллі Джин Кінг.
Здобула перемогу над чоловіком в тенісному матчі, відомому як «Битва статей», щоб довести: жінки заслуговують рівні з чоловіками права в спорті. Рекордсменка за кількістю перемог на Вімблдонському турнірі, виграла всі турніри «Великого шолома». За її ініціативи створена Всесвітня жіноча тенісна асоціація. Зробила неоціненний внесок у розвиток жіночого спорту.
Наталія Бехтерєва.
Дочка «ворога народу», що потрапила в дитячий будинок, пережила війну в блокадному Ленінграді, щоб присвятити життя медицині і вивченню мозку. Засновник Інституту мозку людини, розробила сотні методів, що стимулюють центральну нервову систему. Бехтерева вірила в надприродні здібності нашого мозку, які нам ще належить пояснити з точки зору науки.
Малала Юсафзай.
У 11 років вела блог, де розповідала про життя при режимі талібів і поглядах на розвиток освіти для дівчаток. За це отримала кулю в голову, але вижила і продовжила боротися за право дітей Сходу на освіту, відкрила в Лівані школу для дівчаток-біженок з Сирії. Малала в свої 19 років є наймолодшим лауреатом Нобелівської премії і вважається символом боротьби за свої права і свободи для мільйонів дівчаток.
А кого до цього переліку добавили б Ви? Пишіть у коментарях.

3 коментарі:

  1. Цікавий пост про жінок, які змінили хід історії. Наші пропозиції: додати до списку Жанну д'Арк та Мать Терезу ...
    З наступаючим святом Весни 8 Березня! Щастя, здоров'я, хай посміхається доля)))

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже цікава стаття! Прочитали з превеликим задоволенням=)

    ВідповістиВидалити
  3. Так, ми думали і за Жанну д'Арк, і за мать Терезу. Але виникло бажання познайомити читачів з невідомими для багатьох особистостями.

    ВідповістиВидалити