18 січня 2018 р.

А ви знаєте, що буде, коли розсипати сіль? А чому не можна їсти з ножа, подавати щось через поріг, показувати на жабу пальцем або утиратися з кимось одним рушником?
Іноді ми навіть не задумуємося над цими "чому?", настільки міцно вони ввійшли в наш побут.
Відповіді на ці питання та ще багато цікавої інформації   ви можете знайти в цих книжках та в нашій статті.


Ми зібрали десятку найпоширеніших забобонів і їх витоки. Чи вірите ви в погані прикмети чи ні, дізнатися, звідки у них ростуть ноги, вам, напевно, буде цікаво.
1. Не можна нічого робити в п'ятницю, 13-го.
Віра в жахливий день - п'ятницю 13-е - ймовірно з'явилася з вільного трактування Старого завіту. Нібито саме в цей день Каїн убив свого брата Авеля. Згодом ця легенда обросла величезною кількістю домислів, перетворивши цифру 13 в знак біди і нещастя.
2. Не можна передавати що-небудь через поріг.
Вся справа в тому, що в стародавні часи прах предків зберігався під порогом дому, і тривожити їх, передаючи що-небудь через поріг, вважалося вкрай небезпечним. Саме тому не можна і сидіти на порозі, який до цих пір вважається межею між двома світами - безпечним будинком і ворожим світом.
3. Якщо чорний кіт перейшов дорогу - бути нещастю.
Часто під покровом ночі, практично невиразний в темряві, чорний кіт перебігав дорогу вершникові, кінь брикався, і вершник падав. Саме за ці витівки чорних котів і звинувачували у зв'язках з нечистою силою.
4. Не можна дарувати годинник.
Навіть зараз, в наш освічений вік, такий подарунок як годинник вважається небажаним. Чому ж? Повір'я це прийшло до нас з Китаю, де вважається, ніби отримати в подарунок годинник вважається запрошенням на похорон.
5. Не можна відзначати сорокаріччя.
Це марновірство пов'язано швидше за все з тим, що число сорок - сакральне в багатьох культурах.  Наші предки-слов'яни теж належали до числа сорок з повагою - є думка, що на ньому грунтувалася система числення.
На число 40 були зав'язані багато обрядів, пов'язаних з народженням і смертю. Наприклад, дитину не можна було показувати стороннім людям протягом сорока днів після його народження. На сороковий день після смерті в останній раз поминали покійного: вважалося, що його душа в цей день остаточно прощається з земним світом.
6. Перед виходом з дому треба «присісти на доріжку».
Ця прикмета заснована на стародавній вірі людей в добрих і злих духів, які керують світом. Вважалося, що домашні духи чіпляються до людини, заважаючи йому в дорозі і намагаючись повернути назад, а значить хорошої дороги не буде. Присівши перед довгою дорогою, духів можна обдурити - вони подумають, ніби ніхто нікуди вже не їде, і втратять пильність.
7. Не можна їсти з ножа.
Ніж вважався не тільки знаряддям праці, а й знаряддям захисту - як від реальних небезпек, так і від усілякої нечисті. Такий важливий магічний предмет вимагав до себе особливого ставлення, і використовувався тільки після проведення особливих ритуалів. Їсти з нього - означало гнівити духів, які і роблять людину злим і агресивним. Крім того, таким чином можна банально порізатися.
8. Не можна нічого підбирати на перехресті.
Вважається, ніби якщо «перевести» хворобу або нещастя на яку-небудь річ, і викинути її на перехрестя, її забере нечисть. Саме для того, щоб не забрати собі чужі неприємності, і не варто нічого підбирати на перехрестях, адже чим дорожче знайдена там річ, тим серйозніше біда або хвороба, зведена на неї.
9. Не можна ходити в одному черевику.
Дану прикмету дотримувалися в усі часи. Старі люди кажуть, що якщо людина дозволяє собі ходити в одному черевику або в одному тапку, то він дуже рано стає сиротою.
10. Після заходу сонця не можна виносити сміття.
Це, напевно, найпопулярніша у чоловіків прикмета. В принципі, її знає кожен, але от не всім відомі її коріння. Вважається, що якщо винести сміття після заходу сонця, про вас будуть ходити плітки, і це не дивно - з якою б радості виносити з дому щось під покровом темряви? Адже сусіди пильнують і не упустять можливість обговорити те, чому ж ви так ховаєте своє сміття. Ще кажуть, ніби, виносячи сміття вночі, ви виносите з дому гроші, але це вже не так просто піддається логічному поясненню.

Немає коментарів:

Дописати коментар