9 березня 2016 р.

9 БЕРЕЗНЯ - ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА 
ШЕВЧЕНКА
 Для кожного українця Тарас Шевченко означає так багато, що створюється враження, ніби ми все про нього знаємо і він завжди з нами. Та це лише враження. Він невичерпний і нескінченний. Не тому, що він кращий від інших, — у ньому наша історія, реальність і найпотаємніші мрії. Україна — це Шевченко, Шевченко — це Україна.
 Цікаві факти із життя Тараса Шевченка є і в біографії, а цікаві перекази очевидців про деякі випадки та ситуації в житті Шевченка також є пізнавальними, оскільки їх не зустрінеш в біографії, про них в школі не розповідають.
ЧЕРВОНА КІМНАТА 
 Коли молодий Шевченко познайомився з К. Брюлловим, захват його був невимовний, адже Брюллов похвалив його малюнки. Приятель Шевченка І. Сошенко згадує, що в житті не бачив він веселішої і щасливішої людини, ніж Тарас упродовж кількох днів. 
— Невже Брюллов завжди такий добрий, такий ласкавий?— питав він кількаразово в Сошенка. 
— Завжди, — відповідав той. 
— А ця червона кімната його улюблена? 
— Улюблена. 
— Все червоне! Кімната червона, диван червоний, завіси край вікна червоні, халат червоний і малюнок червоний! Все червоне! Чи побачу я ще колись його так близько?! 
 І Тарас заплакав. Ця червона кімната лишилася поетові пам’ятна до кінця днів його. Багато чого він забув, але останніми його словами були «червона кімната» і «Карл Петрович».
Багато цікавої інформації ви можете знайти в нашій рубриці "Шевченкіана: хроніка цікавих фактів". Звертайтесь!

Немає коментарів:

Дописати коментар