14 вересня 2015 р.

15 ВЕРЕСНЯ 1890 РОКУ НАРОДИЛАСЯ АГАТА КРІСТІ

 Її життя було сповнене суперечливих і неординарних епізодів, багато з яких знайшли втілення в оповіданнях письменниці.


  • Як часто трапляється з талановитими людьми, Агата страждала дисграфією – нездатністю записувати текст. Всі її твори були надиктовані.
  • Причиною для написання першого роману для Агати Крісті стала суперечка з сестрою, яка була літератором. Суперечка про те, що вона зможе зробити щось більш вартісне, ніж сестра.
  • Під час Першої світової війни Агата Крісті працювала медсестрою у військовому госпіталі, потім вона потрапила на роботу в аптеку, завдяки чому стала відмінно розбиратися в отруйних речовинах. Можливо саме тому отруєння так часто зустрічається в її детективах.
  • 1926 рік став одним із найскладніших у долі Крісті, тоді ж відбулося її загадкове зникнення. Померла її мати, брат став закінченим наркоманом, видавцям не сподобався роман «Вбивство Роджера Екройда», в якому оповідь велася від особи вбивці, і, на довершення всього, її чоловік Арчибальд закохався в іншу жінку і зажадав розлучення. Після цього Агата пропала, її довго шукали і навіть звернулися за допомогою до іншого британського майстра детективів – Артура Конан Дойля. Через деякий час Агату знайшли в невеликому санаторному містечку, де вона представлялася всім як Тереза ​​Ніл. У неї дуже сильно постраждала пам’ять: вона погано пам’ятала чоловіка, не могла згадати ім’я дочки, а рідну сестру впізнала тільки через кілька  днів.
  • Браян Алдісс, знайомий Агати Крісті, якось розповів про її методи: – «вона дописувала книгу до останньої глави, потім вибирала наймаловірогіднішого з усіх підозрюваних і, повертаючись до початку, переробляла деякі моменти, щоб підставити його».
  • Її книги видані тиражем понад 2 мільярди примірників і перекладені на 103 мови світу. Агата Крісті стала одним із символів Великобританії, її шедеври є найбільш публікованими після Біблії та творів Шекспіра.

  • Також Агата Крісті встановила рекорд з максимального числа театральних постановок творів, а її п’єса «Мишоловка» (англ. Mousetrap) вперше була поставлена ​​в 1952 році і до цих пір безперервно демонструється на підмостках Лондона.
  • Агата Крісті є автором багатьох крилатих висловлювань, найзнаменитішим з яких стало: «Свобода варта того, щоб за неї боротися».





Немає коментарів:

Дописати коментар