21 травня 2014 р.

ХТО НЕ ЗНАЄ КОНАН ДОЙЛА, КОНАН ДОЙЛА ЗНАЮТЬ ВСІ...
22 травня великому англійцю 155 років

 Багато наших читачів знають про цього найвідомішого письменника, читали його твори, дивилися численні екранізації. Але все одно знайшлися факти, досі невідомі нашим відвідувачам і про які можна було дізнатися під час пізнавальної бесіди біля виставки-портрета "Неперевершений майстер детективу".
 Ці ж факти ми пропонаємо до вашої уваги, наші віртуальні друзі.
  •  Велику роль в житті Конан Дойла грала його мати Мері Фолі. Від неї він успадкував свій інтерес до рицарських традицій, подвигів і пригод. Конан Дойл говорив: «Справжня любов до літератури, схильність до письменництва йде в мене, я вважаю, від матері».
  • Королівське хімічне товариство Великобританії у 2002 році нагородило Шерлока Холмса званням почесного члена. В рішенні зокрема вказано, що він успішно застосовував знання хімії для захисту законослухняних громадян від злочинців.
  • Артура Конан Дойля на створення Шерлока Холмса надихнув доктор Джозеф Белл, який працював у королівському госпіталі Единбурга і відрізнявся здатністю робити тонкі умовиводи з найдрібніших спостережень.  У свою чергу, Шерлок Холмс став однією з основ для створення характеру Грегорі Хауса, геніального лікаря з однойменного телесеріалу. Як і Холмс, Хаус любить тільки складні справи,  цинічний, в них загальна пристрасть до музики.
  • Фраза «Елементарно, Ватсон!», яку ми звикли асоціювати з Шерлоком Холмсом, жодного разу не зустрічається в оригінальних книгах Артура Конан Дойля. Її придумали в одній з театральних постановок за мотивами книг про Холмса, звідки фраза перекочувала у фільми. 

 Коли до Конан Дойла одного разу звернулися з проханням перерахувати найкращі оповідання про Холмса, автор відібрав 12 творів: 

«Скандал у Богемії», «Спілка рудих», «Пістрява стрічка», «П'ять апельсинових зерняток», «Танцюючі чоловічки», «Остання справа Холмса», «Порожній будинок», «Друга пляма», «Дияволяча нога», «Випадок в інтернаті», «Обряд будинку Месгрейвів», «Рейгетські сквайри», «Собака Баскервілів».
ДЕДУКЦІЯ
Якось один із друзів Конан Дойла вирішив перевірити, чи справді той такий кмітливий, як його герой Шерлок Холмс. Коли письменник прийшов до нього в гості, його запитали:
- Що тут сталося хвилину тому?
- Пробігла миша, - відповів Конан Дойл.
- Але як ви здогадалися?
- Це елементарно, панове. Погляньте на крісла: на кожному з них сліди жіночих черевичків.
ДЕДУКЦІЯ-2
Одного разу Конан Дойл прибув до Парижа й узяв кеб від вокзалу до готелю. Коли він платив візникові, той сказав: "Дякую, пане Конан Дойл".
- Звідки ви знаєте, хто я? - спитав із великим здивуванням письменник.
- Бачите, пане, - відповів візник, - як видно з газет, очікувалося, що ви приїдете в Париж із півдня Франції. З вашого одягу, особливо з капелюха, а також із того факту, що ви маєте парасолю, я зробив висновок, що ви англієць. Ці деталі допомогли мені здогадатися, що ви, ймовірно, пан Артур Конан Дойл.
- Чудово! Чудово! - сказав пан Артур. - Ви проаналізували факти цілком правильно, хоч було їх у вас так мало! Розумна робота! Дуже розумна!
- Еге ж, - сказав візник. - Ваше ім'я є на обох ваших дорожніх сумках. Цей факт теж допоміг.

Немає коментарів:

Дописати коментар