21 травня 2014 р.

ЦИКЛ "ЗА НАРОДНИМ КАЛЕНДАРЕМ"
22 ТРАВНЯ - ДЕНЬ МИКОЛИ ВЕСНЯНОГО

 22 травня за новим стилем у церковних календарях відзначається свято Миколая Чудотворця. Цей день знаменує собою день перенесення мощей Святого Миколая Чудотворця з Лікії до італійського міста Бар.
 У народі Микола Чудотворець – популярний святий. Колись у цей день господарі виводили коней у поле на першу пашу й з цієї нагоди посеред села священики служили молебні та кропили коней святою водою. У полі вершники їздили верхи – щоб нечиста сила коней не мучила.
  Від цього дня починали стригти овець і сіяти гречку, а звідсі й прислів’я: "До Миколи не сій гречки і не стрижи овечки".
 У народі вважається, що святий Микола Чудотворець є покровителем мореплавців і всіх подорожуючих. Чорноморські моряки поклоняються двом Миколаям: морському і мокрому. Морський Микола керує кораблями, а мокрий – водами. Під час бурі на морі моряки моляться святому Миколаєві, щоб він порятував їх від нещастя. При виникненні загрози, що корабель може потонути, моряки виносили образ Миколи Чудотворця на палубу й молили святого про спасіння.


Немає коментарів:

Дописати коментар