2 березня 2014 р.

Визначний український педагог.
К. Ушинський - 190 років.
2.03.1894-3.01.1871

  Костянтин Дмитрович Ушинський — великий педагог, якому належить одне з перших місць серед класиків світової педагогіки, таких як чеський педагог-гуманіст Амос Коменський, французький філософ-просвітитель, педагог Жан-Жак Руссо, швейцарський педагог-демократ Йоганн Генріх Песталоцці. 
  Педагогічна спадщина К. Ушинського — вершина не тільки вітчизняної, а й світової педагогічної думки. І на таку височінь він піднісся завдяки тому, що джерелом його творчості була на­родна педагогіка.  Наприклад, у першій частині "Рідного слова" вміщено понад 75 відсотків фольклору щодо загальної кількості матеріалу, а в другій — половину.
  Ушинський чудово знав і любив українську мову. Основою виховання підростаючого покоління в дусі патріотизму, любові до Батьківщини та свого народу педагог вважав народність і наголошував, що «у кожного народу своя особлива національна система виховання, своя особлива мета і особливі засоби в досягненні цієї мети».
  Однією з ознак народності, наголошував Костянтин Ушинський, є мова — найкращий виразник духовної культури народу:
  Відберіть у народу все – і він усе зможе повернути, але відберіть мову, і він ніколи більше уже не створить її.
Вимерла мова в устах народу — вимер і народ.
Мова народу — відображення Батьківщини і духовного життя народу.
Мова — найважливіший, найбагатший і найміцніший зв'язок, що зв'язує віджилі, живущі і майбутні покоління народу в одне велике, історично живе ціле.
Коли зникає народна мова, — народу немає більше!
Поки жива мова народна в устах народу, до того часу живий і народ.
  Хто сьогодні може переконливіше сказати і визначити роль рідної мови у житті народу?
  Саме на принципі народності, який реалізується через виховання і навчання дітей рідною мовою, К. Д. Ушинський створив книжки для читання. З цими чудовими творами ви можете ознайомитися в нашій бібліотеці. 

Немає коментарів:

Дописати коментар