7 березня 2014 р.

Свято весни, дівчат і ляльок.
 В Японії дівчатка відзначають своє свято трошки раніше, ніж у нас - 3 березня. В цей день країна ранішнього сонця перетворюється на країну ляльок - іграшки прикрашають практичну кожну японську оселю. 
  «Хіна мацурі» – саме так звучить японською День дівчат, або свято ляльок – одне з улюблених свят у країні. Споконвічно в цій країні лялька виконувала ритуал позбавлення від хвороб і нещасть. Давні маги переносили все зло на паперові фігурки і пускали їх по воді. Згодом первісний зміст свята був утрачений, і лялька стала своєрідним символом благополуччя родини. 
  У цей день у кожному будинку, де є дівчинка, влаштовується виставка ляльок. Ці ляльки служать не для гри: весь рік вони зберігаються в коробках і їх дістають для показу тільки на свято. Дуже гарні ляльки, зроблені з паперу, дерева або глини, передаються в спадщину з покоління в покоління. 
  У День дівчат японські матері моляться за своїх донечок, щоб ті мали щасливу долю. Оскільки невід’ємним атрибутом дівчинки є лялька, в родинах, де є дівчатка, їхні батьки одягають усіх ляльок у сукні ніжно-персикового кольору та виставляють на спеціальні стелажі-драбинки. 
  Ляльки починають виставляти в перший же рік після народження в родині дівчинки. Іноді дівчина, вийшовши заміж, влаштовує свято сама для себе доти, поки в неї не народиться донька. Ляльки передаються в спадщину від батьків чи бабусі по материнській лінії. 

Немає коментарів:

Дописати коментар