14 лютого 2014 р.

Цикл "За народним календарем".

15 лютого - свято Стрітення.

Сретение Господне Свято Стрітення запроваджене на честь події, коли  Божа Мати принесла Ісуса Христа до храму на сороковий день після народження. Воно відзначається 15 лютого.У народі це свято вважають часом зустрічі зими і літа.  З цього приводу казали: «Прийшла громниця – зимі половиця», оскільки «В цей день лютий до березня приїхав».
 У цей день у церквах святять воду і «громничні» свічки. Їх ставлять перед образами, щоб оберегти  людей і худобу від грому. Стрітенською водою лікують хворих, кроплять і напувають худобу, бджіл, щоб добре велися.
 Коли святили в церкві воду, селяни набирали тієї води в нову - ще не вживану - посудину, приносили додому і пильно берегли. Цій воді приписувалась магічна сила. За народним уявленням, це - цілюща вода. Нею натирали хворі місця і вірили, що "поможе". Найкраще ця вода ніби помагала від "пристріту" - від хвороби, що її спричиняло "погане" око. 
  Колись, як чумак виходив у дорогу, господар давав йому хліб, сіль і кропив стрітенською водою волів, воза і самого чумака, примовляючи: "Боже тебе збережи!". Так само і батько відряджав сина на війну, скроплюючи стрітенською водою на щасливе повернення.
  Господарі також ворожили на врожай, виставляючи на ніч тарілку з зерном на двір. Якщо ранком є роса - врожай, нема роси - немає врожаю. 
Народні прикмети:

*  Коли на Стрітення відлига – буде рання і тепла весна; сніг – дощова і довга; заметіль – пізня і холодна; не видно сонця – будуть суворі морози.
* Якщо вранці випав сніг – на врожай   ранніх хлібів, якщо у полудень – врожай буде середній, увечері – недорід.
* Як капає зі стріх, так капатиме з вуликів мед.  
* Якщо на деревах іній – зародить добра гречка і бульба. 
* Якщо на Стрітення півень води нап’ється, то на Юрія ( 6 травня) кінь напасеться.

Немає коментарів:

Дописати коментар