4 лютого 2014 р.

5 лютого виповнилося би 90 років Олександру Матросову - одному з найвідоміших героїв Великої Вітчизняної війни.

"Подвиг цей  буде в пам'яті жити

І в наших серцях горіти!

Тих, хто з ворогом був готовий розділити,

Порівну тільки смерть! "

Кім Добкін
   О.Матросов народився в місті Дніпропетровську. Рано втратив батьків і виховувався в Ульяновському дитячому будинку. Закінчив сім класів. Був помічником вихователя в Уфімській трудовій колонії.
   Під час Великої Вітчизняної війни (1941 - 1945 років) у вересні 1942 року був призваний до лав Червоної Армії і направлений до Краснохолмського військово-піхотного училища. У листопаді 1942 року разом з іншими курсантами-комсомольцями добровольцем пішов у діючу армію. 23 лютого 1943 року гвардії рядовий 254-го гвардійського стрілецького полку 56-ї гвардійської стрілецької дивізії А.М.Матросов під час бою з німецькими фашистами у села Чорнушки Локнянського району отримав наказ командира знищити ворожий дзот. Йому вдалося під вогнем противника прорватися до дзоту. Але, витративши всі патрони і гранати, він прийняв єдино можливе в тих умовах рішення: закрив амбразуру ворожого дзоту своїм тілом, забезпечивши можливість радянським воїнам продовжити наступ і зайняти вказану командуванням місцевість.
  Звання Героя йому було присвоєно посмертно 19 червня 1943року.


Дуже цікаве оповідання про нашого героя-земляка написав відомий письменник Євген Білоусов. Прочитайте, не пожалкуєте!












1 коментар:

  1. Уважаемые коллеги, очень хорошо, что вы вспомнили Александра Матросова - героя Великой Отечественной войны и нашего земляка.

    ВідповістиВидалити