31 травня 2021 р.

КРЮС, Джеймс  -  німецький письменник.
31 травня 1926 — 2 серпня 1997

Він автор численних художніх творів для дітей у віршах і в прозі, сповнених фантазії, гумору, міфів і  легенд. Крюс успішно продовжує традиції німецької літературної класики та романтизму в дитячій літературі. Його книги перекладені багатьма мовами світу. У 1968 p. Крюс був удостоєний медалі Г.Х. Андерсена за значний внесок у світову дитячу літературу.

Найвідоміший твір - фантастична повість Крюса "Тім Талер, або Проданий сміх". У повісті розказано історію бідного хлопчика з Гамбурга, котрий якось у скрутну хвилину продав свій сміх торговцеві на ім'я Троч, що значить Чорт, якщо прочитати навпаки. Мотив угоди героя з нечистою силою — традиційний мотив німецької народної літератури.

Книги Крюса — це добрі, світлі книги. Вони допомагають дітям замислитися над тим, якими ж вони мають вирости, аби світ став кращим. Дитяча література для Крюса — справа величезного суспільного значення. Автор чуйно розуміє художню специфіку дитячої книги, вміє змусити замислитися над найсерйознішими проблемами сучасного життя.

Було декілька екранізацій. Нам подобається музична стрічка в двох серіях 1981 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар