15 квітня 2019 р.

І знов цікаве про читання...
Похожее изображениеМалюк, якому не читають на ніч, втрачає 1,5 мільйона слів.
Вчені підрахували ефект від традиційного сімейного ритуалу.
Приблизно четверта частина батьків ніколи не читає своїм маленьким дітям книги на сон грядущий! Ще чверть мам і тат роблять це всього один - два рази на тиждень. Ці дані американського національного дослідження настільки вразили Джесіку Логан, фахівця з когнітивному розвитку дітей, доцента Університету штату Огайо, що вона вирішила з'ясувати, як це впливає на здібності малюків.
В результаті вийшла наступна статистика:
  • діти нечитаючих батьків до 5 років чули всього 4662 слова;
  • малюки, яким читали 1 - 2 рази на тиждень, мали в багажі 63 570 слів.
  • якщо батьки читали діткам 3 - 5 книг на тиждень, то в вуха дитини перепадало і вилітало 169 520 слів.
Похожее изображениеСпілкування з дитиною не здатне компенсувати недолік читання, - переконана Джессіка Логан. Слова з книжок більш різноманітні, ніж побутова лексика. Наприклад, з розповіді про пригоди пінгвінів в Антарктиді дитина може почути і про Антарктиду, і про пінгвіна, і про горизонт - слова, які, швидше за все, не почує в звичайному житті. 
Крім того, батьки часто обговорюють книги з дітьми та відповідають на питання про прочитане. І такі бесіди дозволяють значно розширити активний словниковий запас малюків. Ці діти більш успішні в розвитку, вони краще підготовлені до того, щоб освоїти слова в надрукованому вигляді, коли самі вчаться читати. Так виникає фора, яку іншим дітям  потім складно відіграти.

Немає коментарів:

Дописати коментар