8 листопада 2018 р.


9 листопада – день української писемності. 
Ми вирішили згадати кілька фактів про нашу мову і нагадати, що вона давня, красива і дуже сильна...
    Картинки по запросу день української писемності та мови
  • Вперше українські слова зафіксовані  в 448 р. н. е. Тоді візантійський історик Пріск Панікійський був у таборі гунського володаря Аттіли (перебував на території сучасної України) та зафіксував слова «мед» і «страва».
  • З кінця шістнадцятого до початку дев'ятнадцятого століття в Україні активно використовувалася особлива система письма ("козацький скоропис"), де накреслення багатьох букв мало декоративне значення і дуже відрізнялося від російського.
  • Назви всіх дитинчат тварин в українській мові відносяться до середнього роду.
  • Найбільша схожість з лексикою білоруської мови – 84% спільної лексики, потім - польська, сербська (70% і 68%) і російська (62%).
  • У нас є «кличний відмінок», якого немає в східнослов'янських мовах.
  • У мові багато слів у зменшувальних формах. Навіть слово «вороги» має форму – "вороженьки".
  • Кілька фактів про паліндроми (слово, словосполучення чи фраза, які можливо читати як зліва направо, так і справа наліво, при цьому звучання й значення не змінюються). В українській мові є лише два семибуквених паліндроми: «ротатор» і «тартрат». А до найдовших фраз паліндромів належать «Я несу гусеня» та «Аргентина манить негра». В останньому випадку не враховується буква «ь». Такі дрібні порушення дзеркальності допускаються, адже складання композицій — справа непроста.
  • Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера “п”. Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною літерою українського алфавіту є “ф”. В українській мові слова, які починається з цієї літери, в більшості випадків запозичені з інших мов.

Насправді, цікавих фактів про українську мову набагато більше. І дізнаватися їх можна не тільки в день української писемності.


Немає коментарів:

Дописати коментар