21 серпня 2015 р.

 Для самих допитливих читайликів та їх батьків
до ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ми пропонуємо...
 Що ми знаємо про Україну, крім того, що живемо на її просторах? Щоденно ми чуємо  сотні найменувань міст, сіл, річок, гір, які часто мають незрозумілі або курйозні назви. Тож, розгорнувши уявну географічну мапу, по­міркуймо над цікавими, а подекуди й кумедними назвами, які на ній трапляються, і спробуймо зробити для себе хай не «великі географічні», а хоча б маленькі лінгвістичні відкриття.
 Дослідники вважають, що Чорне море - це помилкова назва. Існує наукова версія, що насправді воно називалося в давнину Червне (Червоне). Як же трапилася така помилка? Походження назви моря деякі вчені пов’язують із промислом, відомим у Київській Русі ще з X століття - виробництвом червоної фарби для тканин, надзвичайно стійкої та яскравої. А отримували її з червця (сокоживної комахи кошеніль). Барвник користувався величезним попитом в іноземців, тож і море, яким пливли купецькі кораблі з Візантії за червцем і червоною фарбою, називали в давнину Червним. Згодом у назві відбулася фонетична зміна - і з Червного воно стало Чорним.
 Гуляйполе, Непхай-балка, Нежурись, Нетронь, Неунивай, Нерубай - що це за дивні назви? Як утворилися? Яким географічним об’єктам належать?
 Місто Гуляйполе, хутори Нежурись, Нетронь, Неунивай, ліс Нерубай, урочище Непхай-балка - усі ці географічні назви можна знайти на мапі України. А утворені вони лексико-синтаксичним способом, тобто злиттям в одне слово цілого словосполучення.
  Яке місто - Запоріжжя чи Дніпропетровськ - називалося  Січеслав?
 Якщо ви цього не знаєте, то відповідь можна знайти в нашій бібліотеці. Завітайте!

Немає коментарів:

Дописати коментар