2 січня 2014 р.

  Знаменіті, героїчні люди...

Юрію Збанацькому - 100 років

1.01.1914 - 1994



    Якщо оцінювати особистість за регаліями та займаними посадами, то в 19 років — директор школи, у 28 — командир одного з найбільших партизанських з’єднань, потім — керівник Київської міської організації Спілки письменників України, Герой Радянського Союзу, лауреат усіх найпрестижніших письменницьких премій Української РСР. Складається враження, що життєвий шлях Юрія Збанацького вистелений трояндами. Утім, коли розмовляєш із його вдовою Ольгою Хрисанфівною, читаєш скупуваті архівні матеріали, мимоволі знаходиш і колючки: зраду колишнього колеги, лихоліття концтабору, наклеп, котрий уже в повоєнні часи ледь не призвів до ув’язнення, ”дружня розмова” з міністром внутрішніх справ Тимофієм Строкачем...




   Роль у розвитку дитячої літератури Юрія Збанацького.


  Працює над великим епічним полотном. Повість "Таємниця Соколиного бору" побачила світ у 1949 році і принесла широке визнання.

Своєрідним продовженням цієї повісті стає повість "Літо в Соколиному". Через два роки Юрій Збанацькй подарував "Лісову красуню", повість "Між добрими людьми".

 У1958 році вийшов роман "Малиновий дзвін". Також повість "Морська чайка", "Курилові острови". Роман "Хвиля" удостоєний державної премії України імені Т.Г.Шевченка.У 1970р.  за роман "Кують зозулі" присуджено премію імені Л. Українки.У 1977 році Збанацький завершив роботу над повістю для дітей "Стародуби" про життя  однієї родини за період від І Світової війни до наших днів.


  Припала до душі читачам і цікава повість-казка "Я був дідусем". Повість Ю.Збанацького "Між добрими людьми", "Морська чайка", "Курячий бог". Його твори перекладено багатьма мовами.

  Пише вірші, нариси, гуморески. Для дітей дошкільного і молодшого віку написав збірки "Крилатий гонець", "Ласунка".З перших кроків своєї літературної діяльності Збанацький виявив себе знавцем дитячої психології, розуміє їх інтереси, запити, їх любов до природи, до мешканців лісу.

Немає коментарів:

Дописати коментар