13 жовтня 2020 р.

                
 Район, де знаходиться наша бібліотека і де ми живемо, носить назву Новокодацький.
Колись тут було поселення козаків. 

Новий Кодак виник приблизно в 20-ти кілометрах вище Старого Кодака за течією Дніпра. Точна дата його заснування невідома; називають зазвичай 1645 або 1650 рік. 
Уже наприкінці XVI — на початку XVII століття поблизу Нового Кодака концентруються запорізькі козаки з родинами, так звані «гниздюки», які займалися конярством, скотарством і хліборобством.  
За півтора століття Новий Кодак став "паланочним містом", центром Кодацької паланки Війська Запорізького.  

Значення Нового Кодака як міста перевозу через Дніпро — останнього перед Дніпровими порогами, було надзвичайне велике. Майже всі торговці солі, що йшли з Січі і Криму до Руського князівства (Гетьманщина) і Московщину, а також подорожні до Дону йшли через Кам'янський перевіз.
З 1734 року, після остаточного переходу запорожців під російський протекторат, значення Нового Кодака в межах Запорізьких вольностей поступово збільшується. За відомостями Феодосія (Макаревського), близько 1750 р. Новий Кодак іменувався "містом паланочним", тут знаходилися паланочний полковник, осавул і військова канцелярія Кодацької паланки, соборна церква св. Миколая з двома священиками.
У 1770 р. в Новому Кодаку спостерігали явище чудотворної ікони Богородиці, яка потім отримала назву "Новокодацької" і була перенесена в Самарський Пустинно-Миколаївський монастир.

Після заснування Катеринослава Новий Кодак поступово занепав.  Остаточну крапку в історії Нового Кодака як міського центру поставлено 3 липня 1795 року: Катерина II видала указ - "суміжне містечко" Нові Кайдаки приєднати до Катеринослава. У наступному, XIX столітті, Новий Кодак перетворився в село, і тільки в 1900-1910-х рр. став західним районом Катеринослава. Зараз це селище Нові Кайдаки.

Немає коментарів:

Дописати коментар