23 жовтня 2020 р.

 Джанні Родарі - 100 років
      (1920-1980)

Поет і письменник, журналіст і педагог, громадський діяч і добрий друг дітей Родарі прожив недовге, але надзвичайно яскраве, наповнене творчою працею життя. Джанні Родарі дав нове життя самому жанру літературної казки. Він невимушено приніс у казку сучасне життя з його незвичними для цього жанру проблемами. 

"Пригоди Цибулино" знають всі. А інші твори?

                   
В "Торті у небі ” йому вдається перемогти войовничих генералів. Адже ні вчені, ні військові не могли повірити в те, що з неба може прилетіти не небезпека, не державна таємниця, а звичайнісінький торт.    

 Не менш захоплюючі історії приваблюють дітей у казці „Подорож голубої стріли”, де від своєї хазяйки – різдвяної феї -  втікають іграшки. Вони хочуть зробити святкову приємність тим дітям, батьки яких через свою бідність не можуть купити для них іграшок. Забавляючи своїх читачів, Родарі розповідає їм про зовсім серйозні речі, даючи уявлення про дружбу, доброту, правду, справедливість.

   Зовсім незвичними виявилися „Казки по телефону ”. Їх розповідає своїй доньці батько, який комівояжером весь час мандрує по Італії. Щовечора він дзвонить додому – і починається нова казка. А оскільки за телефонну розмову, хоч і казкову, доводиться платити, то і казки виявляються зовсім короткими, але цікавими, дотепними і мудрими.                            
      Все життя письменника проникнуте турботою про дітей, про їх здоров’я, про їх майбутнє. Ось як він говорить про це у вірші „Літня спека”:

 Обрали б мене президентом, то враз
 Я видав би строгий – престрогий наказ:
 Параграф перший.
 Улітку всі діти
 Не мають права у місті сидіти.

 Параграф другий.
 Для дітвори
 Відкриті безплатні морські табори.

 Параграф третій.
 Малятам віднині
 Належать Альпи і Апенніни.
 Хто не послухає цього наказу,
 Того в тюрму посадити відразу.

Ось так, у жартівливій формі, письменник висловив серйозні думки про обов’язок дорослих піклуватися про дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар