6 травня 2014 р.

Можливо, ви це не знаєте...
Цікаві факти про Другу світову війну

 Не дивлячись на те, що Іван Кожедуб потрапив на фронт тільки навесні 1943 року, він став найрезультативнішим льотчиком-винищувачем в авіації союзників (за офіційною статистикою - 64 збитих літаки, хоча на практиці, безсумнівно, було більше) за всю Другу світову війну. При цьому легендарний ас жодного разу не був збитий.

Яким чином Едіт Піаф допомагала втекти з німецьких таборів французьким військовополоненим?
 Французька співачка Едіт Піаф у період окупації виступала в таборах для військовополонених на території Німеччини, після чого фотографувалася на пам’ять з бранцями і німецькими офіцерами. Потім в Парижі обличчя військовополонених вирізали і вклеювали в фальшиві документи. Піаф їхала до табору з повторним візитом і таємно провозили ці паспорти, з якими деяким полоненим вдавалося втекти.

 Хто і де вів партизанську діяльність до 1974 року, не знаючи про закінчення Другої Світової війни?
 У 1944 році молодшому лейтенанту японської армії Онода Хіро був відданий наказ очолити партизанський загін на філіппінському острові Лубанг. Втративши в боях своїх солдатів, Онода зумів уціліти і зник у джунглях. У 1974 році Онода Хіро був знайдений на тому ж острові, де до цих пір вів партизанську діяльність. Не повіривши у закінчення війни, лейтенант відмовився скласти зброю. І лише коли на острів прибув безпосередній командир Онода і наказав здатися, той вийшов з джунглів, визнавши поразку Японії.
 Слава  мишам-партизанам!
 Напевно, верхом анекдотичності слід вважати пояснювальну записку командира 13 танкової дивізії Германії щодо причин, по яких він не виконав наказ про своєчасний контрудар по радянських військах, що оточували 6-у армію. Він заявив, що його дивізія не змогла виконати нічний марш для заняття вихідних позицій для контратаки через те, що миші "перегризли дроти зовнішнього освітлення танків".

Вуса, лапи та хвости теж воювали...
 Чому на Параді Перемоги 24 червня 1945 року одну собаку несли на руках на сталінській шинелі?

 Під час Другої світової війни розміновувати об’єкти саперам активно допомагали дресировані собаки. Одна з них по кличці Джульбарс виявила при розмінуванні ділянок в європейських країнах в останній рік війни 7468 мін і понад 150 снарядів. Незадовго до Параду Перемоги в Москві 24 червня Джульбарс отримав поранення і не міг пройти в складі школи військових собак. Тоді Сталін наказав нести пса по Червоній площі на своїй шинелі.

 «Ми теж служимо».
У Великобританії існує вища військова нагорода, що присуджується справжнім героям. Ось тільки ці герої - чотириногі. Адже не тільки люди гідні пам'яті і нагород.
 Марія Дікін - англійка, яка заснувала в 1917 році в Лондоні притулок для хворих і калік тварин.Чотириногі і пернаті, вважала Марія, які ризикують життям на полі бою і в тилу так само, як і люди, повинні отримати свою нагороду. І в 1943 році заснувала спеціальну медаль. З 1943 по 1949 рік нею нагороджувалися тварини, які відзначилися в роки Другої світової війни. Медаль вилита з бронзи. На ній зображений лавровий вінок з написами «За мужність» і «Ми теж служимо».

О, моя голубка!
 Найбільше нагород - у голубів. І це не дивно. Поштові голуби з ризиком для життя доставляли секретні депеші. У їх числі голубка по імені Мері Эксетерская, яка повернулася після одного з військових польотів з роздробленим крилом і трьома пораненнями. У жовтні 1940 року інший поштовий голуб, Роял Блу, пролетів 120 миль за рекордно короткий термін, доставивши важливу секретну депешу в Англію з Голландії. Зробив безліч інших перельотів. Нагороджений у квітні 1945 року.
 Треба сказати, що голубів нацисти дуже боялися і бачили в них величезну загрозу. Німецькі снайпери відстрілювали всіх голубів, а спеціальні служби навіть натаскували яструбів, щоб їх знищувати.
  
  Англійська пойнтер Джуді провів з господарем три з половиною роки в японських таборах для військовополонених, допомагаючи ув'язненим і щохвилини ризикуючи життям. Спанієль Роб під час війни зробив 20 стрибків з парашутом і взяв участь у десятках операцій за лінією фронту. Він охороняв сон своїх товаришів по службі під час виконання ними таємних операцій, вів авіадесантної патрулі з ворожої території. А після війни став звичайним сільським псом - шановним і шанованим.

 У лавах польської армії у вигнанні в роки Другої світової війни воював ведмідь - артилерист.  Він допомагав польським артилеристам розвантажувати ящики з боєприпасами і навіть підносив снаряди під час бою.

Немає коментарів:

Дописати коментар