8 лютого 2021 р.

 Чи знаєте ви, наші любі читачі, який зв'язок між Жюль Верном та Тінтіном, героєм популярних коміксів?

Сьогодні, в день народження відомого письменника, ми пропонуємо цікаві факти.

На честь 100-річчя Жуля Верна датська газета Politiken оголосила в 1928 році конкурс серед підлітків. Учасникам змагання потрібно було самотужки без супроводу дорослих обігнути земну кулю, правда не за 80 днів, як в романі Ж. Верна, а за 46 днів.
Витрати на дорогу на себе брали організатори. За умовами учасники могли вибрати будь-який вид транспорту, крім повітряного. На участь в конкурсі було подано кілька сотень заявок.


У конкурсі переміг п'ятнадцятирічний Палле Хулд, який працював клерком в автомобільному салоні. Він почав свою подорож 1 березня 1928 року і повернувся в Копенгаген вже через 44 дні. За цей час він встиг побувати в Англії, Шотландії, Канаді, Японії, Кореї, Китаї (Маньчжурії), СРСР, Польщі, Німеччині та інших країнах.
Хулд повернувся в Копенгаген на 44-й день, під шум і овації двадцятитисячного натовпу. На вулиці П. Хулда впізнавали по його штанам, кепці і довгому пальті.

Згодом він написав книгу про свою подорож. Хулд послужив прототипом Тінтіна, молодого і енергійного бельгійського репортера з характерним чубом, головного героя серії коміксів «Пригоди Тінтіна», над якими бельгійський художник Ерже працював з 1929 до кінця 1970-х років. Його незмінний супутник у всіх пригодах - білий фокстер'єр Мілу.

Також ці комікси були екранізовані.
А ще їх можна взяти в нашій бібліотеці.

                                                                                   



Немає коментарів:

Дописати коментар