29 вересня 2016 р.

САМОВІДДАНИЙ СИН УКРАЇНИ
М. ГРУШЕВСЬКОМУ - 150 РОКІВ

Картинки по запросу грушевськийДо числа людей, які вели наш народ віками до омріяної свободи, з повагою треба віднести ім'я Михайла Грушевського.
Ось декілька цікавих фактів з біографії цієї видатної людини.
  • Великий вплив на формування свідомості малого Михайла мав його батько. Він часто розповідав дітям про Україну, про українські звичаї, вчив їх українських пісень, приказок, розповідав їм українські казки. Малий Михайло, хоч і не бачив рідної землі, вже з дитинства вчився її любити і шанувати.
  • Грушевський навчався у гімназії, яку закінчив у 1886 році в місці Тіфлісі. Належав він до найкращих учнів і свого класу і цілої гімназії. Дуже багато читав і, як сам казав, "плавав у книжковому морі та впивався ним".
  • Скінчивши гімназію, Михайло вступив до університету святого Володимира в Києві на історико-філософський факультет. Грушевський працював в університеті під керівництвом визначного українського історика Володимира Антоновича, завдяки професорові написав перші праці з історії України.
  • Була це людина незвичайної енергії й невсипущої праці. Рівного йому організатора української науки досі не було, хіба ще Іван Франко, довголітній його вірний товариш і співробітник, дорівнював йому у цій праці. 

Як вчений М.Грушевський підніс українську історіографію до світового рівня.
Як громадський і політичний діяч став головою Центральної Ради і першим Президентом Української Народної Республіки.
Як автор унікальної десятитомної "Історії України - Руси" - створив історичну Біблію українського народу, чим поклав могутні підвалини для його національно-державницького відродження.
Михайло Грушевський сягнув далі всіх своїх попередників - він перший історик, який досліджував історичне минуле всіх українських земель.
Він писав нам нашу історію і творив нам нашу історію. 

Немає коментарів:

Дописати коментар