8 вересня 2014 р.

  ІВАН КОТЛЯРЕВСЬКИЙ ЯК ГЕРОЙ ХУДОЖНЬОГО ТВОРУ

( до 245 - річчя з дня народження)
 Іван Котляревський... Ім'я це викликає у кожного низку асоціацій: і безсмертний парубок Еней, і невмируща Наталка-Полтавка - героїня однойменної п'єси, п'єси, що стала праматір'ю нового українського театру, і рядки "Будеш, батьку, панувати..." Т. Г. Шевченка, який перший передбачив світову славу І. Котляревського, оцінив значення творчості поета для розвитку української літератури. 
 Безумовно, така яскрава особистість хвилювала серця майстрів художнього слова. Свої поезії І. Котляревському присвятили М. Рильський ("Іванів гай"), В. Сосюра ("І. Котляревський"), С. Олійник ("Поважна причина"), П. Усенко ("Іванів гай"), М. Нагнибіда ("Вітання"), В. Коломієць ("Слово на вінок І. Котляревському"), Я. Шутько ("Слава Енеїди") та ін.
   Життя І. Котляревського послугувало сюжетом для роману відомого українського письменника Бориса Левіна "Веселий мудрець". Життєвий шлях великого полтавця-життєлюба автор подав у вигляді семи книг-повістей, що висвітлюють певні періоди біографії письменника, кожна з яких має завершений сюжет.
  Один період з життя Івана Петровича - його перебування у війську під час російсько-турецької війни - відтворив також письменник В.Стрепет в історичній повісті "Над Дунаєм, над рікою". У повісті В. Стрепета оживають скупі рядки біографії І. Котляревського, зокрема його зустрічі із запорожцями, які знали "Енеїду" і навіть просили її автора бути їм за головного. Але, як людина військова, Іван Петрович не міг узяти в свої руки пернач кошового. Мабуть, зацікавить вас, друзі, і знайомство та листування письменника з Наталі - дочкою поміщика Люльки. 
 Пропонуємо вашій увазі ще один твір - повість І. Пільгука "Грозовий ранок". В ній схвильовано ведеться оповідь про те, як народжувався поет, якого ще на семінарській лаві прозвали римачем; як визрів у нього намір написати "Енеїду"; як були сприйняті її перші розділи.
Візьміть до рук згадані  книги, і перед вами відкриється широка картина життя першого класика нової української літератури, талановитого художника - майстра меткого, дотепного українського народного слова.

Немає коментарів:

Дописати коментар