11 вересня 2014 р.

ЦИКЛ "ЗА НАРОДНИМ КАЛЕНДАРЕМ"
11 вересня - Усікновення голови Іоанна Предтечі

 Церква особливо вшановує святого Івана Хрестителя, Господнього Предтечу. Він єдиний з усіх Святих після Божої Матері, що має свій празник Зачаття і празник Різдва. Про його великий культ у церкві найкраще свідчать аж шість празників протягом церковного року. Пам’ять про усікновення чесної голови святого Івана Христителя вшановують 11 вересня. Про цю подію говорить Біблія.
  Вшановуючи пам’ять Івана Предтечі, віруючі у цей день дотримуються суворого посту. На усікновення голови Івана Хрестителя не прийнято веселитися, влаштовувати святкування та застілля, тому що люди із сумом і жалем згадують усіх, хто постраждав за правду. У християнській історії першим з таких людей став Іван Хреститель.
  В цей день не можна варити борщ, бо для його приготування треба різати буряк та капусту - овочі які мають круглу форму, а це суворо заборонено. Та й взагалі не можна нічого різати, навіть хліб. Чоловікам не можна ні голитися ні навіть дивитися на себе в дзеркало, бо будеш хворіти. Зранку треба ретельно помити голову. Це день суворого посту.
  За метереологічними спостереженнями цього дня останній раз можуть прогриміти грози.

Немає коментарів:

Дописати коментар