20 серпня 2014 р.

21 серпня -  100 років від дня народження ФЕДОРА ДМИТРОВИЧА ЗАЛАТИ (1914-1993), українського письменника.
  Федір  Залата – наш земляк, відомий російськомовний письменник – прозаїк, член Спілки письменників України. Все його творче життя було пов’язане з многотрудною історією нашої країни, свідком і учасником багатьох її подій судилося йому бути. У 1953 році прийнятий у Спілку письменників СРСР. Активно писав і друкувався. Одинадцять років очолював Дніпропетровську обласну письменницьку організацію (1968 - 1979 р.р.).
  Прозаїк, автор романів «Ствол», «На юге», «Перевал», «Жизнь и смерть», «На перевале», «В степи под Херсоном», «Узлы», «Обыкновенное дело» та інші. Делегат усіх письменницьких з'їздів, що проводилися за період перебування його у спілці. За роман «Ствол» був визнаний лауреатом всеукраїнського конкурсу. Твори Ф.Д.Залати перекладені башкірською, арм'янською та угорською мовами.
  Кавалер ряда бойових нагород: орден Червоного Прапора II ступеня, медалі «За взяття Будапешта», «За взяття Кенінсберга», «За бойові заслуги»; двічі був нагороджений за літературну діяльність орденом Дружби Народів та орденом Трудового Червоного Прапора і Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР.
  В останні роки життя проживав в м. Дніпропетровськ.
  Помер 23 грудня 1993 року. Похований в м. Дніпропетровськ.

Немає коментарів:

Дописати коментар