28 червня 2014 р.

УКРАЇНСЬКА БЕРЕГИНЯ
Ольга Петрівна Косач (Олена Пчілка)
(29 червня1849 - 4 жовтня 1930)

  Ольга Петрівна Косач, у дівоцтві Драгоманова, народилася у червні 1849 року на Полтавщині, місті Гадяч. Вона була донькою Петра Драгоманова, але з роками, ставши відомою письменницею, взяла псевдонім Олена Пчілка. Українка за походженням і щира патріотка, вона пишалася своїм походженням і привчала дітей шанувати рідну землю, народ і звичаї. 
  Олені Пчілці належить поважне місце в українській дитячій літературі. 
 „Діти – се наш дорогий скарб, се наша надія, се – молода Україна”  – неодноразово повторювала письменниця.
 Твори Олени Пчілки для дітей напрочуд різноманітні за жанрами. В її творчому доробку вірші, байки, оповідання, казки, п’єси, сміховинки, ігри, спотиканки, загадки, прислів’я та приказки. Своєю простотою, високою естетикою поезій показувала дітям життя людей, великою мірою через тваринний і рослинний світи, в доступній формі відтворюючи народні традиції, звичаї, культуру, історію та літературу.
 Тема багатьох дитячих віршів Олени Пчілки – це любов до рідного краю, його пісень, його мови. Улюбленою літературною формою письменниці було оповідання, в основу якого бралася якась почута чи побачена нею подія, а персонажі – переважно із українського панства та селянства. Олена Пчілка завжди безсторонньо і об’єктивно подавала дітям картини народної дійсності, спонукаючи їх до самостійної оцінки вчинків та явищ. 
 Олена Пчілка, бувши однією із зачинателів українського національного виховання, зробила величезний внесок у теорію розвитку дитячої літератури. 

Немає коментарів:

Дописати коментар