19 жовтня 2017 р.

Знай наших! Як шанують українців за кордоном?
Друже, нині за кордоном мешкають 15 мільйонів українців. Та де б не була людина, її душа завжди лине на Батьківщину. Бодай торкнутися до рідної країни, вшанувати пам’ять своїх земляків українська діаспора приходить до пам’ятників, присвячених Україні та її видатним дочкам і синам. 
Українців знають і шанують у всьому світі — наші співвітчизники залишили розкішну історико-культурну спадщину в різних куточках земної кулі. Досі не віриться? Гайда у невеличку подорож найвідомішими пам’ятниками українцям за кордоном — переконаєшся!
Пам’ятник козакам в Австрії.
«Ми пам’ятаємо і знаємо, хто такі козаки. Вони були відважними і швидкими», — кажуть австрійці про встановлений у Відні пам’ятник козакам. Саме волелюбні українські захисники у далекому 1683 році звільнили столицю Австрії від військ Османської імперії.
Пам’ятник Лесі Українці в Канаді.
У Хай-парку Торонто гордо височіє над перехожими монумент Лесі Українки. Бронзова постать нашої співвітчизниці з’явилася тут 1975 року на замовлення Жіночої Ради Конгресу українців Канади. Пам’ятник встановлено на постаменті з чорного граніту та обнесено металевою огорожею, біля якої табличка зі стислою біографією поетеси.



Меморіал жертвам Голодомору 1932–1933 років у США.
У самому центрі Вашингтона з’явився пам’ятник, присвячений мільйонам жителів України, загиблим під час Голодомору 1932–1933 років. Зворушливий для серця кожного українця меморіал у вигляді пшеничного лану відкрили в листопаді 2015 року. Тож якщо ти колись опинишся у столиці США неподалік Капітолію, неодмінно прийди вшанувати пам’ять про жертв Голодомору.
Пам’ятник Володимиру Великому в Англії.
Неподалік станції метро «Голланд Парк» у Лондоні ти побачиш пам’ятник київському князю Володимиру Великому. Це витвір канадського скульптора українського походження Лео Мола. Монумент встановлений місцевою громадою українців з нагоди 1000-річчя Хрещення Русі. Поблизу розташовані Український клуб та посольство України.
Пам’ятник Соломії Крушельницькій в Італії.
Якщо ти коли-небудь завітаєш до італійського міста Торре дель Лаго, цілком ймовірно, побачиш бронзовий бюст знаменитої оперної співачки з Тернополя Соломії Крушельницької. Автор пам’ятника — український скульптор Руслан Іваницький.
За життя голосиста українка була найвідомішою співачкою світу. Саме в Торре дель Лаго Крушельницька з тріумфом виконала головну партію в опері «Мадам Баттерфляй».

Немає коментарів:

Дописати коментар